Živa zemlja 24.01.2017. 19:57.

Ptičja gripa

Ministarstvo poljoprivrede naredilo: Perad u zatvoren prostor!

U ponedjeljak, 16. siječnja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić objavio je zabranu držanja peradi na otvorenom na teritoriju cijele Hrvatske, budući da je ponovo došlo do pojave ptičje gripe (influence ptica) krajem prošle godine na istoku zemlje, a do polovine siječnja zaraza se proširila po praktično cijelom panonskom prostoru Hrvatske, ponajviše uz vodena staništa divljih ptica.

Zabranjeno je zato držanje peradi na otvorenom sve do kraja migratorne sezone divljih ptica, da bi se spriječilo kontakt i prijenos virusa s ptica koje sele na domaću perad.
Za ljude bolest nije opasna. Opasna je u gospodarskom smislu, jer se na mjestima gdje se utvrdi zaraza eutanazira sva perad. Zabranu držanja peradi treba shvatiti ozbiljno, jer u Međimurju bliskom susjedstvu, na Šoderici kod Koprivnice, pronađeni su labudovi uginuli od ptičje gripe. 

Prestanak zabrane držanja peradi na otvorenom resorno će Ministarstvo objaviti posebnim priopćenjem, vjerojatno ne prije Uskrsa, kada obično završava sezona migracija divljih ptica.