Živa zemlja 28.08.2017. 08:05. Zadnja izmjena: 28.08.2017. 08:12.

Mali vrt i životinje

Mirjana Bakač (48) iz Frkanovca o ukusnom i zdravom zečjem mesu

- Čim malo zapostaviš vrt, odmah naraste korov. Prije nisam imala vremena posvetiti mu se kako spada, ali sad sam na godišnjem i zacrtala sam si da ću ga dovesti u red, rekla je Mirjana Bakač (48) iz Frkanovca koju smo zatekli u velikoj ljetnoj akciji čišćenja. Okopala je korov i malo osvježila gredice kako bi paradajz, paprika, krumpir, luk, mrkva i drugo povrće mogli nesmetano rasti, a frišku travu neće baciti već će joj ona, kaže, poslužiti za drugu svrhu.

- Mi smo kao malo gospodarstvo. Imamo sve što nam treba – mali vrt i životinje za vlastite potrebe. Trenutno su u našem dvorištu najbrojniji zečevi koji, naravno, obožavaju travu, objasnila je Frkanovčanka. Za njihov uzgoj zadužen je suprug Damir, a Mirjana uskače kad je potrebna pomoć.

- Prije smo se bavili uzgojem zečeva, ali ih je zadesila iznenadna bolest pa smo odustali. No, unazad godinu dana suprug je ponovo odlučio nabaviti nekoliko komada. Danas ih imamo 20-ak, svih uzrasta, priča nam Mirjana. Iako posla oko njih ima dovoljno - pogotovo u ljetnim mjesecima kad ih treba konstantno opskrbljivati svježom vodom i puštati ih na otvoreno kako bi se malo provjetrili, Mirjana je pozdravila suprugovu odluku.

- Dobro nam dođe malo promjene na jelovniku. Osim što su lijepi, zečje meso je jako ukusno i zdravo. Velika pomoć u poslu nam je i naš pas Johnny koji je pravi čuvar. Budno pazi na zečeve, a kad žele pobjeći Johnny ih vrati kući, ponosno je rekla naša sugovornica.