Živa zemlja 11.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 15.07.2016. 12:34.

MLJEKARI ODUSTALI OD PROSVJEDA U ZADNJI ČAS

U restoranu Fontana u Mačkovcu u četvrtak, 25. veljače okupili su se članovi Udruge proizvođača mlijeka Međimurja.
Premda je za taj sastanak bilo predviđeno više tema – najviše se razgovaralo i promišljalo o (još jednom) odlasku u Zagreb u traktorskoj koloni na prosvjed pred Ministastvo poljoprivrede.
Novi prosvjed mljekara – koji nisu usamljeni jer se sve više udruga ostalih poljoprivrednika priključuje njihovoj organizaciji – planiran je u svim članicama Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.
Onim istim koje su početkom prosinca lani u pregovorima s resornim ministarstvom, pa i najvišim dužnosnicima Vlade, postigle tek privremen dogovor o režimu otkupa mlijeka do 28. veljače, s obećanjem da će se prije tog roka otvoriti novi razgovori o široj problematici i naći rješenje za tešku situaciju u kojoj su se proizvođači mlijeka (i ne samo oni) našli na svojim gospodarstvima.
U međuvremenu se zapravo ništa novo (ni povoljno po mljekare) nije dogodilo, ništa temeljeno na zaključku radne skupine o kalkulacijama troškova proizvodnje mlijeka na kojoj su početkom prosinca u ime Vladinih resora zapisnik potpisali državni tajnik Stjepan Mikolčić i Ivan Katalinić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a u ime mljekara predsjednici udruga Igor Rešetar, Kristina Grgan, Zdenko Močnik, Nikola Andrić, Tihomir Valent i Zoran Grgić.
Jedino što se dogodilo je gubitak vremena u kojem se ništa nije radilo ni smisleno dogovoralo (ako se izuzmu mjestimične protpupožarne intervencije) na relaciji Vlada – poljoprivrednici, osim što su poljoprivrednici dočekali nove udare na svoje poslovanje.
Rezanje poticaja za 40%, drastično smanjenje prava na plavi dizel, priznanje Vladinih dužnosnika da novca za poticaje nema – ali i tvrdnju da im država nije dužna jer im daje koliko hoće, kada hoće i ako ima...
Situacija je došla do blokade, novo argumetiranje s traktorskim kolonama na cestama trebalo je podsjetiti Vladu i resorno ministarstvo da mljekari i dalje traže cijenu mlijeka sukladnu izračunu radne skupine za definiranje troškova i proizvodne cijene mlijeka od 8. prosinca 2009. izračunate na 3,91 kunu po litri, zahtijevaju isplatu svih subvencija u skladu s odrebama Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i omogućavanje financiranja daljnjih programa usvojenih operativnim programom.
Od 25. studenoga prošle godine HBOR odbija kreditranje mljekarskih projekata, uz obrazloženje da su (zbog smanjene cijene mlijeka i manje proizvodnje po kravi) plasmani rizični i neprihvatljivi.
Nije riješeno ni pitanje zakupa i prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, a posebno je bolna točka legalizacija postojećih farmi za koje se bez uredne građevinske dokumentacije (građevinske i uporabne dozvole) ne može uopće ući u programe kao što je IPARD.
Mljekari također smatraju da se zbog otežanog položaja proizvođača mora – u dogovoru s Vladom, HBOR-om i poslovnim bankama – reprogramirati kreditne obveze.
Zahtjevi su 9. veljače ove godine upućeni opet ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću s upozorenjem: odgovor, odnosno postizanje dogovora, očekuje se do 18. veljače, inače se opet dolazi u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede.
Odluku o odlasku u Zagreb na prosvjed međimurski su mljekari donijeli jednoglasno, strpljivo držeći sve ruke u zraku dovoljno dugo da se i fotografijom zabilježi – svi smo suglasni da se ide na prosvjed. Ipak, u posljednji čas, dogovor je uspostavljen, opet s ograničenim rokom trajanja, mljekari su odustali od traktorskog prosvjeda u Zagrebu.
M. Belčić

Dogovor ili primirje?

Nakon petosatnih razgovora u petak, 26. veljače mljekari su (barem se tako nadaju) postigli kakav-takav dogovor (ili možda tek primirje) s Ministarstvom poljoprivrede. Ali opet s rokom trajanja: dogovor se primjenjuje do 30. lipnja ove godine, tako dugo Ministarstvo može računati na socijalni mir.
Povećana je zaštitna cijena mlijeka na 2,4 kune po litri, što s poticajem po litri od minimalno 60 lipa ipak nije došlo do visine proizvodnog troška po litri od 3,91 kune, ali s obzirom na krizu u državi, pristali su na nove uvjete.
Naime, Ministarstvo je prihvatilo zahtjev da stočari imaju prioritet u raspodjeli državnog zemljišta te na reprogram kredita za gradnju 200-tinjak farmi iz operativnog programa poticanja razvoja mljekarstva. Formirat će se - najavljeno je - i zajedničko povjerenstvo za legalizaciju mljekarskih farmi, a Ministarstvo poljoprivrede od Vlade zatražit će da se mljekari u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave ove godine oslobode plaćanja zakupa za poljoprivredno zemljište. Dogovoreno je i da će kvota plave nafte iznositi 130 litara po kravi i 150 litara po hektaru. (MB)

DOGOVOR S MINISTROM

Nešto u novcu, nešto naturalno, dio dogodine

Nakon što su predstavnici udruga proizvođača mlijeka s ministrom postigli makar privremeni dogovor i odustali od prosvjeda, zakompliciralo se širom Hrvatske. U svakoj od kontinentalnih hrvatskih regija buknuli su (raštrkani i spontani) traktorski prosvjedi seljaka nezadovoljnjih dometom dogovora mljekara s Vladom, došlo je i do međusobnih optuživanja, a cijeli su tjedan strasti se razbuktavale. Bilo je i čarki s policijom na prometnicama u Slavoniji i Zagorju, no u noći od nedjelje na ponedjeljak ministar Petar Čobanković nakon tjedan dana i nebrojenih sati pregovora sa seljacima je u Đakovu postigao i potpisao sporazum kojim se regulira način isplate poticaja. Do kraja ožujka (ili do sredine travnja) isplatit će se 60 posto traženih poticaja u novcu, te 600 kuna poticaja po hektaru u repromaterijalu. Dio od 205 milijuna kuna poticaja za proljetnu sjetvu s 2008. na 2009. godinu isplatit će se do lipnja iduće godine. (MB)

Izvor: 2863