Živa zemlja 17.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:45.

"Moj komadić zemlje"

U utorak, 20. svibnja otvorena je u Centru za posjetitelje JUZP Međimurska priroda u Križovcu izložba fotografija pod nazivom “Moj komadić zemlje - kad je priroda suradnik” s pričama zaopisanim na loklanim narječjima četrnaestoro hrvatskih poljoprivrednika koji na održivi način obrađuju zemlju zahvaljujući generacijskom prijenosu tradicijskih znanja i sklonosti čuvanju kulturne baštine, u koju se, svakako, i ta znanja ubrajaju.
Prikazani poljoprivrednici potječu iz različitih regija Hrvatske - od Međimurja do južnodalmatinskih otoka, te od Istre do Slavonije, bave se pčelarstvom, proizvodnjom tikvinog koščičnog ulja, uzgojem autohtonih sorti povrća i voća, uzgojem izvornih pasmina stoke, proizvodnjom tradicionalnih sireva, sakupljanjem tartufa i čajeva, proizvodnjom brašna na staroj vodenici i mnogim drugim granama poljoprivrede.
Raznolikost njihovih proizvoda, tradicije, podneblja i narječja, podudara se sa bogatom bioraznolikošću prirode koja ih okružuje i koju oni svojim radom i odnosom prema prirodi štite.
Međimurski, “svoj komadić zemlje”, na izložbi u Križovcu predstavila je Mirjana Biber, s OPG-a Biber Podturen, koje se bavi proizvodnjom tikvinog koščičnog crnog ulja. Što je sve Mirjana pripremila brojnim gostima iz cijele Hrvatske za kušanje “z međimurske zdele” teško je i opisati, ali vrijedi istaknuti da su njenim specijalitetima bili posebno oduševeljni predstavnici Njemačke savezne zaklade za okoliš (Deutsche Bundesstiftung Umwelt)
i Njemačkog društva za očuvanje krajolika DVL (Deutscher Verband für Landschaftspflege), Suske consultinga zaduženog za provođenje projekta “Najdraža mjesta – umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj” u sklopu koje se izložba održava, a svi spomenuti su i ključni financijeri projekta.
M.Belčić

Izvor: 3084