Živa zemlja 18.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Moramo promovirati međimursko stočarstvo na MESAP-u!

U proteklih mjesec dana, zamjenik župana Zoran Vidović u više je navrata okupio predstavanike međimurskih poljoprivrednčkih stočarskih udruga, kako bi dogovorio povratak stočara na najveću gospodarsku izložbu u Međimurju - MESAP, i to u punom opsegu, jer se u posljednjih nekoliko godina revijalno izlagalo samo međimurskog konja. Krava, koza, svinja nije bilo u izložbenim boksovima - što zbog pojave stočnih bolesti i zabrana prometovanja stokom, što zbog nepotrebnih nesporazuma koje su uglavnom proizvodili sponzori, velike prerađivačke industrije sa svojim pristranim proglašavanjima “najboljih”, “najvećih” ili “šampionskih”, pod uvjetom da su “moji”.
Obaviješten o nekadašnjim zbivanjima, dožupan Z. Vidović kaže:
- Međimurci su previše dobri stočari i u najvećoj krizi ipak uporni te se mora naći model i način da se pokaže što su u stanju postići. U poljoprivredi je stanje teško, zato smo u Županiji uložili maksimalan napor da u proračunu nađemo mjesta za isplatu starih dugova (iz ranijih mandata) stočarima. Jednako tako sam uvjeren da je MESAP mjesto na kojem se (uz najmanje troškove jer tu smo doma) može smisleno organizirati promocija postignuća naših stočara... Moramo promovirati međimursko stočarstvo na MESAP-u, a u prvom planu bit će stočari, a ne industrije koje na njima zarađuju!
Na poziv dožupana odazvali su se predstavnici Udruge uzgajivača svinja MŽ, Regionalna udruga kozara i ovčara RUKA, Udruga proizvođača mlijeka Međimurja, Udruga međimurskih uzgajivača holstein goveda UMUH i Udruga uzgajivača međimurskog konja “Međimurec”, a na operativnim je sastancima s direktorom MESAP-a Vitomirom Kirićem dogovoreno da će se u obnovu stočarskih izložbi na predstojeći MESAP ići s dva cilja.
Prvi je - ne natjecateljskom, već revijalnom izložbom, za koju će se pripremiti prostor po EU standardima (smještaj i sigurnost životinja, pristup publike), motivirati stočare da se nastavi s kontinuiranim izlaganjem stoke.
Drugi je cilj - stočarske izložbe na MESAP-u, dakle, izložba krava prvog dana MESAP-a, izložba koza, ovaca i svinja drugog dana te izložba međimurskih konja završnog dana, od 13. do 15. lipnja, bit će u funkciji pripreme kasnijih (jesenskih već) prodajnih izložbi s licitacijama za uzgojno vrijedna grla, po uzoru na slične izložbe u Austriji i drugim stočarski superiornim zemljama Europske unije.
Sve će udruge samostalno izabrati stoku za izlaganje iz stada svojih članova, u kombinaciji koja je za široku publiku nazanimljivija - uz odrasle reprezentativne primjerke krava, koza, ovaca, svinja i konja - stočari će dovesti i pomladak koji je u njihovim stajama ovog proljeća ugledao svijet - telad, jariće, janjce, praščiće, ždrebad...
U poljoprivredi je kriza, poljoprivrednicima je teško, međutim - baš zato sada treba izaći iz svojih dvorišta, pokazati se. Međimurci bi rekli - ftruc, jer ne damo se ftrči.
Marijan Belčić

Izvor: 3077