Živa zemlja 05.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

Motikan / Tikve

Prošlog tjedna supružnici Ana (64) i Stjepan (72) Krnjak iz Dekanovca na dvjestotinjak “klaftri” njive koja se naslanja na njihov vrt na ulazu u Dekanovec “prošetali” su s motikama kroz usjev kukuruza. Suzbijanje korova po starinski nije im problem, kaže Stjepan, poznati čuvar zavičajne baštine i posebno baštine rodnog mu Dekanovca:
- Ovo malo kukuruza zasijali smo za prehranjivanje kunića koje uzgajamo za vlastite potrebe, a i za djecu da si nešto odnesu... Ne treba baš sve špricati. Mi koji smo na selu i koliko-toliko dobrog zdravlja, možemo si uzgojiti zdravu hranu, pravu, koja ima i okus i miris, bez kemije. A i još nije izmišljen bolji preparat od našeg starinskog “motikana” za drač, a za zaštitu imamo koprive koje namačemo, pa prirodnim sredstvom štitimo povrtnjak. (MB)

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Josipa Cerovca iz Podturna orijentirano je prvenstveno na uzgoj tikvi golica radi proizvodnje crnog koščičnog ulja. No, tikve su već zasijane, a Josip je - kao i većina suvremenih poljoprivrednika – slobodan kapacitet strojeva koje ima stavio na raspolaganje kolegama:
- Sve što je trebalo s tikvama, napravili smo. Sad uslužno špricam kukuruzišta, korovi su krenuli jače nego inače zbog dovoljno vlage i povoljnih prilika, pa mnogi sami ne stignu na vrijeme tretirati usjeve. Ali, tu smo da se međusobno pomažemo, kad već nitko drugi ne želi pomagati nas u poljoprivredi. (MB)

Izvor: 3032