Živa zemlja 18.03.2018. 10:32. Zadnja izmjena: 18.03.2018. 10:34.

Žabnik

Može li se od stočarstva živjeti?

Stočarstvo je u obitelji Novinščak iz Žabnika obiteljska tradicija. S uzgojem stoke započeli su Franjo i Elizabeta Novinščak koji su izgradili temelje na kojima je sin Zvonko zajedno sa suprugom Mihaelom nastavio graditi obiteljsko gospodarstvo koje danas broji trideset i pet grla. - U staji trenutno imamo četrnaest krava, desetak bikova i nekoliko junica. Prije smo imali samo krave, no zbog izrazito niske otkupne cijene mlijeka okrenuli smo se i uzgoju bikova. Meso ipak postiže bolju cijenu od mlijeka pa kombiniranom prodajom mlijeka, kojega od četrnaest krava dnevno dobijemo oko 150 litara te mesa, uspijevamo se održati. Surađujemo s prehrambenim industrijama iz Varaždina i Čakovca, rekao nam je Zvonko i dodao kako se tržište poboljšalo u odnosu na period od prije dvije godine kada nisu imali kome prodati meso. Zvonko je svoju farmu uspio mehanizirati bez velikih kredita i zaduživanja i u tome vidi jedan od razloga održivosti. 

Posao bez svetka i petka

- Od stočarstva se može živjeti, ali treba dobro gospodariti.  Gotovo sedamdeset posto godišnje dobiti odlazi u nova ulaganja. Poljoprivredni strojevi su preskupi, no bez njih je kudikamo teže obavljati posao, kojeg na farmi uvijek ima. Ako nismo u staji onda smo na polju gdje uzgajamo ječam, zob, kukuruz kako bi osigurali dovoljno hrane za stoku. To je posao u kojem nemaš ni svetka ni petka, traži velika odricanja i upravo u tome leži razlog što mladi sve više zaziru od bavljenja poljoprivredom. Lakše im je odraditi smjenu u nekoj tvornici i  poslije uživati u slobodnom vremenu, smatra Zvonko.  Ulazak Hrvatske u Europsku uniju trebao je donijeti boljitak, međutim očekivane promjene, kako kaže naš sugovornik nisu se dogodile. 

- Preko granice nije isplativo izvoziti jer je papirologija prekomplicirana, isto kao i papirologija za projekte kojima se mogu dobiti poticaji iz EU fondova, a plaćati agencije koje se bave izradom projekata je preskupo. Spašava nas plavi dizel koji je kao gorivo puno jeftiniji, no problem je u pograničnim područjima. Mi ne možemo preko Mure u Sloveniju gdje imamo zemlju, s traktorom koji koristi plavi dizel kao pogonsko gorivo jer nam prijete visoke novčane kazne. Tu bi se država više trebala uključiti u rješavanje problema, objašnjava Zvonko te kao veliki problem ističe i osiguranja od vremenskih nepogoda koja su jako skupa, a isplate u slučaju štete su premale. - Iako je ponekad teško, o odustajanju ne razmišljam. Ne mogu se zamisliti ni u jednom drugom poslu, zaključio je Zvonko.