Živa zemlja 09.04.2017. 08:35. Zadnja izmjena: 09.04.2017. 08:35.

Korak dalje

Na farmi koza obitelji Zadravec u Oporovcu se i uči

Četvrt je stoljeća prošlo otkako je Jasminka Zadravec (48) iz Oporovca jednom rukom gurala kolica u kojima je bio tada dvogodišnji sin Stjepan, a drugom jednu jedinu kozu koju je obitelj tada posjedovala vodila na cijepljenje. Danas, sa suprugom Stjepanom (50), sinom i kćeri Ivom (12) vodi jednu od najuspješnijih kozarskih farmi u Hrvatskoj - na imanju imaju oko 120 koza sanske pasmine, na mjesec dobivaju oko 2.500 litara mlijeka kojeg prerađuju u sireve i sve što proizvedu prodaju - na kućnome pragu.

Gospodarstvo su gradili polako i postepeno, mislima uvijek uz svoje mamice i japice čiji su grunt i tradiciju naslijedili. Proizvodnju su prije nekoliko godina nadogradili turizmom, pa u svojoj kušaonici redovito primaju goste, domaće i strane. A sad je vrijeme, govori Stjepan stariji, za još jedan korak dalje - edukaciju.

- Svi pričaju da hrane u Hrvatskoj nema i da je nekvalitetna, to je loš pristup. Moramo okrenuti priču i reći - pogledajte što sve imamo! Na kmetiji su ostali oni kojima je stalo do poljoprivrede, a svi koji su opstali morali su se promijeniti. Najveća je promjena to da osim proizvodnje nešto morate i ponuditi. I tomu želimo druge podučiti - da sve već imaju, samo moraju sjesti i promisliti kako ponuditi nešto više, pojašnjava.

Hrvatsko se selo može probuditi, no, taj se "klik" neće dogoditi, smatra, ako se ljudi ne budu družili. Na tom tragu razmišljaju i poljoprivrednici iz Gornjeg Kneginca u Varaždinskoj županiji, pa su se nedavno udružili u Agro udrugu.

- Brojimo 27 članova, uglavnom ratara i stočara, a udrugu smo osnovali jer zajedno možemo postići više. Želimo, između ostalog, poraditi i na edukaciji naših članova, pojašnjava predsjednik Agro udruge Kneginec Igor Lukinec.

Za prvu su edukaciju tako odabrali upravo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zadravec jer se, kažu, radi o ozbiljnome gospodarstvu gdje mogu puno naučiti. I obitelj Zadravec s poljoprivrednicima iz susjedne županije otvorila je novo poglavlje u svojemu radu - edukacije na kojima se, uz obaveznu degustaciju, i uči.