Živa zemlja 27.08.2018. 09:49. Zadnja izmjena: 27.08.2018. 14:39.

Turističko gastronomska manifestacija

Na Festivalu krumpira u Belici službeno započela sezona zbiranja krumpira

U Belici je 18. godinu za redom održana turističko gastronomska manifestacija „Festival krumpira“ u organizaciji Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Pod velikim šatorom ispred društvenog doma u Belici okupili su se brojni izlagači kako bi promovirali brend međimurskog kalampera. Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić zaželio je srdačnu dobrodošlicu izrazivši, i ovoga puta, ponos što je Belica najprepoznatljivija upravo po proizvodnji krumpira, dok Udruga promiče i štiti vrijednost proizvodnje ove poljoprivredne kulture. Dokaz tome je i festival koji se organizira već punih 18 godina, a kojeg je inicirala Udruga osnovana tek godinu dana ranije od početka Festivala.

Načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi govorio je o završnoj fazi projekta kojim će se nastojati osigurati geografska zaštita i brendiranje „međimurskog kalampera“. „Zahvaljujem svima koji u tome sudjeluju i pomažu. Naime, do kraja ove godine očekuje se markica s imenom brenda pod kojim će se pakirati naš krumpir. Ovime, ujedno, proglašavam službeni početak ovogodišnje sezone zbiranja krumpira“.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je podatak kako se u Hrvatskoj godišnje proizvede 125 000 tona krumpira, od čega u Međimurju 85 000 tona što je gotovo 70% ukupne hrvatske proizvodnje. „Od toga se u Belici, koja je površine, 28 km² proizvede gotovo 45 000 tona, znači da se na kvadratni kilometar u Belici proizvede 1608 tona krumpira što je, vjerojatno jedinstveni slučaj u svijetu. Stoga, podržavamo sve napore kako bi proizvodnja opstala i kako bi proizvođači imali lakše i kvalitetnije uvjete plasmana na tržište“.

Okupljenim mještanima obratili su se i varaždinski župan Radimir Čačić te ministar Darko Horvat koji je ponudio suradnju s resornim ministarstvom poljoprivrede u daljnjim nastojanjima zaštite hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Pohvalnice su primili Zoran Kozjak, Ivica Varga i Dejan Debelec. Zahvalnice za promicanje kulture krumpira uručene su Udruzi žena Belica i Osnovnoj školi Belica, te Svjetlani Mesarić, Mariji Kozjak i Jasminki Premuš.

Prigodni glazbeni program izveli su tamburaši KUD-a Belica, a tematske recitacije učenici OŠ Belica Tena Novak i Ivan Šestak.

U sklopu festivala održano je natjecanje u pripremi najboljeg jela od krumpira, a nagrada je pripala Udruzi žena Belica, dok je za sve posjetitelje pripremljeno preko 600 porcija gulaša u organizaciji „beličkog tima“ na čelu s Franjom Sklepićem.