Živa zemlja 25.04.2017. 22:51. Zadnja izmjena: 25.04.2017. 22:54.

Šenkovec

Na imanju obitelji Lisjak u očekivanju borovnica, rastu šparoge

S glavne je ceste teško primijetiti, no, iza kuće obitelji Lisjak u Šenkovcu prostire se cijeli hektar grmova američkih borovnica. Tek prolistale, mrežom osigurane od tuče i navodnjavanjem od moguće suše, ovih dana strepe jedino od mraza koji je lani u ovo doba preko noći odnio 40 posto uroda. No, Jasminka (32) i Leo (33) nadaju se povoljnim vremenskim prilikama i polako se pripremaju za vrhunac njihova godišnjeg rada - lipanjsku berbu.

A uzgojem borovnica počeli su se baviti spletom životnih okolnosti i malo igrom slučaja. Mlada je obitelj iza kuće u kojoj je Leo odrastao kupila još zemlje, s namjerom da tamo izgrade vlastiti dom. No, kad je prije sedam godina Jasminka ostala bez posla u kafiću, odlučila se vratiti svojoj vrtlarskoj struci. Borovnice su posadili najprije na oko pola hektara vlastite zemlje, pa kroz neko vrijeme još toliko uzeli u najam.

- Ulaganje je bilo veliko jer smo uzeli najbolju opremu, a pomogli su nam i roditelji. Sad nam se uloženo polako vraća, pojašnjava Leo koji se u borovnice "prebacio" iz tvrtke koja se bavila videonadzorom. Uzgoj je već sada usklađen s pravilima ekološke proizvodnje, a i službeno su u postupku napuštanja konvencionalne, pa će prvu ekološku berbu imati 2018. godine. Grmove ne tretiraju nikakvim prepraratima, u borbi protiv štetočina pomaže im i malo jato indijskih patka trkačica.

I nisu borovnice jedino što uspijeva na gospodarstvu Lisjakovih. Trenutačno niču i pitome šparoge koje je u dvije gredice posadila Leova mama Ljiljana. Najprije za njihove potrebe, no potražnja je sve veća pa se nešto i proda, na kućnome pragu. No, šparoge su tek usputna zanimacija, kaže mlada obitelj, usredotočeni su na borovnice. Bobice prepune vitamina i antioksidansa imaju, kažu stručnjaci, čudesne ljekovite moći, a za Lea, Jasminku i jednoipolgodišnju Fridu doslovno život znače.