Živa zemlja 24.10.2017. 11:59. Zadnja izmjena: 24.10.2017. 12:02.

Donji Kraljevec

Na Voćarskom sajmu diplome za voćna vina, ali i pivo s udjelom voća

U Donjem Kraljevcu u petak i subotu, 3. i 4. studenog bit će održan 12. međunarodni Voćarski sajam. Njegov program u utorak, 24. listopada predstavili su županijski pročelnik Darko Radanović, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

- U travnju smo imali mraz, a u srpnju tuču i to je uvelike utjecalo na voćarsku proizvodnju i motivaciju te će ovaj, kao i lanjski sajam, biti obilježen tim elementarnim nepogodama - kazao je u uvodu Radanović.

Načelnik Horvat dodao je da su izlagači nekad izlagali voće, a danas uglavnom izlažu proizvode, tj. voćne prerađevine Najvažniji je moment sajma, naglasio je, okrugli stol na kojem će sudjelovati ministar poljoprivrede. Glavni gost bit će Petar Zadravec iz Slovenije, a tema okruglog stola bit će "Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja". Najviše će se govoriti o slovenskim iskustvima i prijedlozima za suvremeno hrvatsko voćarstvo.

Naravno, bit će održana i brojna stručna predavanja. Dijana Posavec kazala je kako je geslo ovogodišnjeg sajma "Tajne voća i voćnih prerađevina".

- Ove godine imamo više prijavljenih za ocjenjivanje voćnih vina. Uključili su se i pivari koji proizvode pivo s udjelom voća pa će i tu biti provedeno ocjenjivanje. Bit će predstavljeno Steinerovo pivo i Steinerov kolač - kazala je.

Kulinarsku radionicu, pod vodstvom Slađane Herman, održat će učenici Srednje škole Prelog. Svečano otvorenje sajma predviđeno je u petak, u 11 sati. No, sajam će oba dana biti otvoren od 9 do 19 sati. Dijana Posavec napominje kako je ulaz besplatan te su organizirani cjelodnevni program, zabavni i ugostiteljski dio.