Živa zemlja 27.01.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:13.

Nadamo se dobroj vinskoj godini

Prohladno vrijeme ni ove godine nije zaustavilo poklonike božje kapljice da odu u vinograd. Nije bilo vinogradara u Međimurju koji nije na dan svetog Vinka, u subotu, 22. siječnja u svoj vinograd pozvao prijatelje i poznanike da obilježe početak radova u goricama. Naime, taj se narodni običaj posljednjih godina udomaćio u cijelom međimurskom vinogorju kada se, poslije nekoliko mjeseci zimskog mirovanja, po prvi put ulazi u još uvijek zaspali vinograd. Istina, ove godine počelo se rezati i prije, ali običaj se mora poštivati i njegovati.
Među onima koji masovno njeguju Vincekove ceremonije je i udruga Vinoljub koja je u petak u goricama svog člana Franje Bratkovića Fizija u Svetom Urbanu priredila pravu veselicu. Uz pratnju muzikaša, prvo su izmolili nekoliko vinskih molitvi, a potom s čokota odrezali trsove i stavili ih u vodu, kako bi se već za osam tjedana po prvim pupovima moglo ocijeniti koliko će rodna biti ova godina. Da bi sve bilo kako treba, na armaturu koja drži trsje povješane su domaće kobasice i špek, a nakon nekoliko vinskih pjesama, čokote je vinom zalio kum Ivan Oreški. Sve to da vrijeme bude naklonjeno vinogradarima, a ovogodišnji urod grožđa što obilniji i kvalitetniji.
Prilika je iskorištena i da predsjednik Vinoljuba Milivoj Kossi, u ulozi svetog Vinka, podsjeti na život i mučeništvo ovog đakona.
Uz ceremoniju prvog rezanja, odzvanjala je poznata pjesma Preločanca Ivana Glavine “Trsek moj, zbudi se, dosti si spal...” koja ih obvezuje na duboko i iskreno štovanje vina. Dakako da se domaćin pobrinuo da svi gosti, prijatelji i vinoljubi, među kojima je bio i načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, budu dobro nahranjeni i od žeđi oslobođeni.
Ivica JURGEC

Izvor: 2909