Živa zemlja 29.07.2019. 09:04. Zadnja izmjena: 29.07.2019. 09:06.

Natjecanje

Najbolji orači Fran Andrej Jalušić i Stjepan Pokrivač

U organizaciji Udruge orača Međimurske županije, Ministarstva poljoprivrede i Općine Nedelišće te pod pokroviteljstvom Međimurske županije, u subotu, 27. srpnja na polju pokraj voćnjaka Agromeđimurja u Nedelišću, održano je Županijsko natjecanje u oranju. 

Na natjecanje su se mogli prijaviti svi zainteresirani bez obzira na spol, godine i plug, a organizirano je u dvije kategorije: oranje plugovima ravnjacima i premetnjacima. Jurica Trstenjak, Ivan Novak, Nikola Perko, Dragutin Kacun, Luka Perko, Stjepan Jagec, Fran Andrej Jalušić i Jura Maček snage su odmjerili u kategoriji plugova ravnjaka, dok su se Jura Jalušić, Marijan Kolarić i Stjepan Pokrivač natjecali u kategoriji plugova premetnjaka. 

Licencirani suci ocjenjivali su temeljem nekoliko parametara - od otvaranja početne brazde i naora, preko pravca razora do zaoravanja biljnih ostataka, objasnila je viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede Suzana Pajić. Prilikom službenog otvorenja natjecanja, orače i publiku pozdravio je predsjednik Udruge orača Međimurske županije Josip Kolarić, a sudionicima su sreću zaželjeli i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec te načelnik općine Nedelišće Darko Dania. „S velikim zadovoljstvom mogu reći da smo jedan od organizatora Županijskog natjecanja orača. Na području općine Nedelišće živi i radi velik broj poljoprivrednika na što smo osobito ponosni, a želja nam je biti domaćinom ne samo županijskog, već i državnog natjecanja u oranju, o čemu smo već razgovarali s organizatorom.“, kazao je načelnik Dania. Natjecanje je otvorio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je istaknuo značaj ovakvih natjecanja, tim više što je poljoprivreda definirana kao strateška grana gospodarstva.

U kategoriji plugova ravnjaka najbolji je bio Fran Andrej Jalušić. Drugo mjesto osvojio je Luka Perko, a treće Nikola Perko. U oranju plugova premetnjaka pobijedio je Stjepan Pokrivač, dok su Marijan Kolarić i Jura Jalušić drugo i trećeplasirani. Fran Andrej Jalušić i Stjepan Pokrivač branit će boje Međimurske županije na 17. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske koje će 20. rujna ove godine biti održano u Sisačko-moslavačkoj županiji.