Živa zemlja 04.05.2019. 09:18. Zadnja izmjena: 04.05.2019. 09:19.

Vina od davnina

Najvino je Pušipel presige Branimira Jakopića

Druga reviju vina hrvatskih autohtonih sorata nazvana Vina od davnina iznjedrila je nove šampione. Očekivano, Međimurci su ponovo na tronu: izborna berba bobica Pušipel prestige Branimira Jakopića iz Železne Gore proglašeno je najboljim vinom revije. 
Šampion u kategoriji bijelih vina redovne berbe (regije središnja bregovita Hrvatska) je pušipel, berba 2018., Vinarije Preiner iz Svetog Urbana. 

Prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Ocjenjivanje je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, javljaju iz Ministarstva.
Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelio je šampionska odličja 26. travnja na otvorenju revije Vina od davnina u Zagrebu.