Živa zemlja 13.02.2016. 12:31. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Vincekovo po štrigovskim bregima 2016.

Nakon prvih petsto, tko bi dalje brojio

U subotu ujutro, 23. siječnja, dan nakon blagdana sv. Vinka, u Štrigovi se na poziv Turističke zajednice Općine Štrigova okupilo mnoštvo ljubitelja vinograda i vina i etno baštine vezane uz vinorodne brežuljke da bi krenuli na »Vincekovo po štrigovskim bregima 2016«. Više od pet stotina kotizacija (s bonovima za degustacije i za hranu) planulo je odmah pa se sa sigurnošću može reći da je med brege krenulo iz centra Štrigove možda i tisuću šetača (degustatora-amatera i učenih enologa) jer mnogi su u naprtnjačama imali prave logističke baze pa se nisu mučili s ceduljama.

Šetnja je bila sigurna, makar se obilno degustiralo vinčeko: naime, sudionici pohoda bili su i policajci, članovi Regionalnog kluba IPA Međimurje (International Police Association – Međunarodno policijsko udruženje), kojima su u goste došli i kolege iz Istre i Dalmacije, a uz njih je u svakoj prilici ipak sigurnije. Tu su bile i neke ljepotice u uniformama Crvenog križa, lijepe da si čovjek poželi makar samo "premeknuti nogu".

U sedmosatnoj šetnji na petnaestak kilometara dugoj trasi sudionici »Vincekovog po štrigovskim bregima" popeli su se prvo na "Mađerkin breg" na kojem će se (svi se nadaju brzo) graditi vidikovac s primjerenom ponudom, a zatim i na druge pitome brege gdje su se s radošću zadržavali kod vinskih kuća Cmrečnjak, Štampar, (Alojz) Novak, Kerman i Sabolčec, a kod Zdravka Sabolčeca (u slobodno vrijeme zamjenika štrigovskog općinskog načelnika) je priređen i tradicionalni obred buđenja i blagoslova trsja "po štrigovski", ne samo "z jelom i pilom", već i s motikom i rasuhama pobodenim u stajnjak...

Svima koji nisu putem odlučili večer ipak "smireno dočekati umorni od puta" na nekoj od stajanki, pa su sišli natrag u Štrigovu, u Caffe baru »Kult« u centru Štrigove priređena je dobrodošlica uz domaće kobasice, vino, čaj..

Bilo je čudno: u novinarski notes nitko nije imao potrebe izdiktirati nikakvu primjedbu. Samo pohvale domaćinima, a te ne treba navoditi jer – nije se lijepo hvali(sa)ti.