Živa zemlja 28.05.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:22.

NAŠI VINARI: Od Štrigove do Poreča

Početkom svibnja, u Poreču se održava turističko-gospodarska manifestacija Vinistra na kojoj se izlažu i prodaju vino, vinarska i vinogradarska oprema te potrepštine za ugostiteljstvo. Svake godine na njoj sudjeluje i nekoliko međimurskih vinara i poduzetnika. Tako je bilo i ove godine, na 20. - jubilarnoj Vinistri koja je trajala od 10. do 12. svibnja. Među izlagačima smo zatekli i Sinišu Srneca iz Nedelišća, vlasnika bačvarije, Željka Novaka, proizvođača rasladnih sustava za bačve iz Gornjeg Hrašćana, te prijevoznika Roberta Miletića, također iz Gornjeg Hrašćana. Iako su bili na vinarskom sajmu, na svojim štandovima posjetitelje su častili – međimurskim vinima.(gu)

Poslije napornog rada u vinogradu, najbolja je okrepa u podrumu, uz čašu vina, laktom oslonjen na bačvu. S obzirom da vino nikad ne smiješ piti sam, na okrepu se zovu i dragi prijatelji. Tako je i Marinko Ladić Pipica iz Črečana u svoj podrum u Svetom Urbanu pozvao goričnog susjeda Zvonka Novaka iz Gornje Dubrave, kako bi ga okrijepio vinom. Pošto je Pipica i dobar harmonikaš i pjevač, krenula je i vinska pjesma. I što ti drugo još treba?(gu)

Ovogodišnju manifestaciju Urbanovo obišlo je nekoliko tisuća posjetitelja iz cijelog Međimurja, Hrvatske i inozemstva. Među njima su bili i umirovljeni prosvjetari Stjepan Kolac i Drago Šimunić. Iz sasvim drugog kraja Međimurja, došli su probati sve mirise i okuse vrhunskih vina naših vinara. Sreli su i brojne prijatelje iz mladosti, uspostavili nova poznanstva, družili se i relaksirali... Dok se Stjepan Kolac, umirovljeni učitelj, najduže zadržao na štandu Uljare Just iz Vularije, kušajući njihova hladno i toplo prešana bučina ulja na siru, dotle je Drago Šimunić, nekad direktor OŠ Hodošan, sada umirovljenik, poduže razgovarao s kolegom Brankom Sušecom, aktualnim ravnateljem škole u Orehovici, i Milanom Židovom, vrsnim vinarom iz Železne Gore. Osim školstva, riječi je bilo i o vrhunskim vinima koja su kušali.(gu)

Izvor: 3031