Živa zemlja 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

NEDELIŠĆE: 39. međunarodna izložba malih životinja

Odaziv izlagača i publike na izložbenu manifestaciju koju Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće godišnje organizira i održava s punom predanošću, uvijek je sve veći i impresivniji. Utisci s ovogodišnje izložbe jednaki su očekivanjima, a ona su i ove godine bila značajna upravo zbog osjetnog rasta broja izlagača.
U dvorani Mesapa u Nedelišću je od petka do nedjelje, 10. do 12. siječnja, održana 39. Međunarodna izložba malih životinja Nedelišće 2014. Unutar nje postavljena je bila i Specijalna izložba svih pasmina gušana te Specijalna izložba međimurske kokši.
- Lani smo imali 98 izlagača, a ove godine 122. Izloženo je 1529 životinja i to 1149 golubova, 81 kunić, 90 ptica i 209 peradi. Podršku koju godinama dobivamo od Općine Nedelišće ovdje ne smijem izostaviti. Načelnik Darko Dania i Općina u cjelini iskazali su ove godine osobitu naklonost spram naše izložbe i bez te podrške bi postav bilo kompliciranije posložiti - rekao je za list Međimurje predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja Nedelišće Ivica Šoltić uoči proglašenja šampiona u nedjelju.
- Želja nam je da se ovim hobijem bavi što više ljudi, da prošire svoja znanja, natječju se i uživaju u uzgoju malih životinja. Radujemo se što je sve veći broj djece uključen u uzgoj i našu izložbu, to svjedoči da je i naš rad dobro usmjeren. Na izložbu su u Nedelišće došli izlagači iz cijele Hrvatske, od Vukovara do Zadra, zatim iz Slovenije, Njemačke i Austrije, a imamo i goste iz Mađarske, Poljske, Srbije i Slovačke - ističe I. Šoltić.
Proglašeno je sto i trideset šampiona malih životinja, a ovdje ističe najbolje sa specijalnih izložbi. U kategoriji engleskog velikog gušana šampiona ima Ivica Pintarić iz Dekanovca, slijedi ga Vladimir Daraboš iz Varaždina te Helmuth Horvat iz Austrije.
Šampionskog pomerana ima Đuro Zadravec iz Zebanca koji je osvojio prvu i drugu nagradu, a kao treći proglašen je Zlatko Orešnik iz Ormoža. Engleski patuljasti gušan je šampion iz uzgoja Frana Pintarića iz Dekanovca, slijede ga Gerhard Mayer i Knible Dietmar iz Austrije. U kategoriji brnskog gušana pobijedio je gušan Zvonimira Vlaheka iz Donjeg Hrašćana koji je osvojio i drugu nagradu, te Miljenko Palfi kao trećeplasirani uzgajivač iz Male Subotice.
U kategoriji međimurske kokoši natjecao se 51 komad kokoši, a pobjednički uzgajivač je Michael Schraubek iz Draškovca. Slijedi ga Julije Toplak kao drugoplasirani iz Pušćina te Alojzije Zvonar iz Donje Dubrave.
Udruga uzgajivača malih životinja Nedelišće ove je godine dodijelila i posebne nagrade udruge. Stjepan Medvar primio je nagradu u kategoriji ptica, Vladimir Grošanić - međimurska kokoš, Dražen Jurišić - orijaš, Stjepan Golub - orijaš šarac, a za ovnolikog kunića Vladimir Ovčar.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3064