Živa zemlja 03.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 28.12.2016. 09:05.

Svinjogojstvo

Nerast Stjepana Belića šampion

Stjepan Belić iz Preloga u hrvatskom je svinjogojstvu poznato ime. Godinama sa svinjama uzgojenim na svom gospodarstvu na sajmovima i izložbama, posebno na najvećem poljoprivrednom sajmu u Gudovcu - Bjelovarskom sajmu, osvaja najsjajnija odličja. I ove godine vratio se iz Gudovca s odličjima. Njegov nerast PB 440/71 pasmine njemački landras proglašen je šampionom svih pasmina, a izlagao je i nerasta pasmine pietren koji je okićen srebrnim odličjem.

Evo, doma su šampionska lenta i diploma, ali nerast je već u veterinarskoj stanici Sisak koja će ga u svom uzgojnom centru koristiti kao oplemenjivača. Ali ne brinem previše. Imam doma u uzgoju pravu braću i sestre tog nerasta, imam već i njegovih dosta potomaka, a i njegovog oca, također ranijeg šampiona, tako da je vrijedan genetski trag i materijal i dalje na gruntu. S prosječno trideset krmača u proizvodnji odojaka za tov, uvijek su mi najbolje odvojene za uzgoj u čistoj pasmini, a za održavanje kvalitete uzgoja oplemenjivače uvozim redovno iz Njemačke koja drži čistog landrasa, a pietren je za pridobivanje terminalnih križanaca potrebnih mesnoj industriji.

Landras kojeg imam, međutim, čistokrvni je uzgoj, a u selekciji idem prema određenim osobinama koje kod ženskih linija moraju dati krmače dobre majke po velikom broju prasadi i othrani, dobre tjelesne konstrukcije i dobrog prirasta. Prasad iz mog uzgoja u toj je pasmini iznad kilograma prirasta na dan. Izvorno dobre osobine njemačkog landrasa selekcijom u vlastitom uzgoju domesticira se na naše uvjete, podneblje. Zapravo se stvara novi landras, s točno određenim karakteristikama, a po zadnjim testovima, imam svinje koje imaju do 62,5 posto mišićnog tkiva u ukupnoj masi - kaže Belić.

Izvor: 3049