Živa zemlja 20.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:24.

Nezabilježeno do sada: traminac na 212 °OECHSLA!

Početkom prošlog tjedna u vinogradima "Agromeđimurja" na Tkalecu obrano je trsje graševine, traminca i moslavca, gdje je rod ostavljen (takav je bio plan) za kasnu berbu na ukupno skoro pet hektara nasada.

No, agronom Alen Zadravec, voditelj vinogradarske proizvodnje i enolog Tomislav Pavlešić, dipl.ing.agr. kažu da su se planovi izmijenili zbog prelijepog vremena u listopadu i studenom ove godine. Na Tkalecu-jug, kaže A. Zadravec, računali smo na kasnu berbu, no kako je stanje grožđa bilo iznimno dobro, a vremenske prilike povoljne, odlučili smo ići na odgodu berbe koliko god to bude moguće, u kvalitetu više prema dragocjenijim predikatima. Zahvaljujući lijepom vremenu – pogodili smo. Kasne berbe, sve– od kasne, izborne, izborne berbe prosušenih bobica do ledene berbe uvijek su u zoni visokog rizika. Zbog nepredvidljivih vremenskih prilika (a i niz drugih faktora na koje ne možemo previše utjecati) tu je uvijek igra na "sve ili ništa"... Ove je godine izuzetno. Nezabilježeno kakva je kvaliteta grožđa, zdravstveno stanje...

Enolog T. Pavlešić oduševljen je "materijalom" koji uzima na njegu u podrum: - Zbog povoljnog vremena je jedna planirana kasna berba sada prešla u izbornu berbu prosušenih bobica... Traminac koji smo prvi brali pokazao je nevjerojatnih 212 °OECHSLA! Znate što je to? Preračunato, to vam je 50 grama šećera u decilitru mošta... A prema hrvatskom Zakonu o vinu predikati su kasna berba s najmanje 94 °OECHSLA, izborna berba bobica s najmanje 105 °OECHSLA, izborna berba prosušenih bobica (suhi jagodni izbor) s najmanje 154° OECHSLA i ledeno vino koje se bere nakon što je temperatura u nekoliko prethodnih dana bila niža od -7 °C i prerađeno je u smrznutom stanju, a i taj mošt treba imati tek 127 °OECHSLA. Jako se veselim poslu s ubranim blagom... Mislim da ćemo prvi gutljaj vina od ove berbe popiti tek za tri godine, jer ovo će vino fermentirati i dozrijevati najmanje dvije godine i nadam se da će biti nešto doista izuzetno... 

Izvor: 3160