Živa zemlja 22.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NI NA NATJEČAJE BEZ SVJEDODŽBE

Udruga proizvođača mlijeka Međimurja kreće u organizaciju novog ciklusa osposobljavanja za zanimanje farmer mljekar - kroz nastavni program koji će se provoditi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Čakovcu. Polaznici programa osposobljavanja i usvajanja znanja i vještina potrebnih za poboljšanje proizvodnje mlijeka na kraju dobivaju verificiranu svjedodžbu o stjecanju zanimanja (zvanja) farmer mljekar.
Stjecanje tog zanimanja farmerima je nužno budući da u postupku kandidature na svim natječajima u okviru Europske unije svaki poljoprivrednik koji se bavi (ili namjerava baviti) određenom poljoprivrednom proizvodnjom mora biti i adekvatno educiran. Europska unija, naime, uz svu ostalu dokumentaciju pri razmatranju kandididatura za sufinanciranje projekata traži i potvrdu o obrazovanju.
Obrazovanje za zanimanje farmer mljekar obuhvaća teme mastitis i higijena mlijeka (preventiva), održavanje strojeva za mužnju, hranidba mliječnih krava, korištenje i zasijavanje travnjaka, otkrivanje tjeranja, procjena tjelesne kondicije krava, vođenje podataka na farmi i održavanje papaka.
Predavanja su u Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu, a praktični rad na terenu kroz koji se povezuje spomenute nastavne sadržaje u zanimljivu i dinamičnu cjelinu pod stručnim vodstvom diplomiranih inženjera agronomije stočarskog smjera.
Dob polaznika nije ograničena, a upisi traju od 22. veljače do 26. veljače, od 7 do 14 sati u Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu.
Predavanja traju 3 do 4 tjedna, ritmom dva dana u tjednu po 8 nastavnih sati, plus praktični dio. Detaljne informacije dostupne su u Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu, sobe 24, 25 na katu zgrade u Ulici kralja Tomislava 52, ili telefonom na brojeve (040) 395-236 i 396-717.

(MB)

Izvor: 2861