Živa zemlja 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:03.

Novi program obnove govedarstva

Govedarstvo u Republici Hrvatskoj u zadnjih deset godina bilježi pad broja gospodarstava koja predaju mlijeko u otkup za dvije trećine, broj krava pao je ispod 200.000 grla, što je nezabilježeno dosad - to su činjenice s kojima je resorno Ministarstvo krenulo u izradu (ponovo novog) programa razvoja govedarstva za razdoblje 2014. - 2020. godine, tobože u novi zamah govedarstva. Govedarstva u kojem je umjesto operativnim programom iz 2004. godine planiranih 1.200 govedarskih farmi podignuto tek 300-tinjak čiji su vlasnici – u pravilu – u velikim kreditnim problemima danas. No, kao i uvijek, novi zamah govedarstva, nakon što je na desetke tisuća krava u visokoj proizvodnosti, zbog neodrživosti proizvodnje mlijeka, otpremljeno pod mesarski nož, podrazumijeva ponovo uvoz tobože visoko vrijednih junica. Marija Vranović, predsjednica Udruge uzgajivača holstein goveda Međimurja, na nedavnom se skupu uzgajivača holsteina sa svojim kolegama čudila podatku: lani je već krajem godine krenuo uvoz holstein junica, dopremljeno ih je 1.100 komada, a domaći uzgajivači čije se štale prazne zbog neodrživosti proizvodnje mlijeka i ono što je šteta zbog genetike i provjerene kvalitete šalju na klanje ne mogu naći (dobre) kupce za junice iz domaćeg uzgoja.
Zvonimir Nushol, pročelnik stočarske službe HPA-a u Čakovcu, kaže:
- Međimurski stočari kontinuirano u ponudi imaju više od 50 kvalitetnih HF junica, plus simentalske kojih je nešto manje, a također visoke kvalitete. Organiziranog otkupa nema, svi se snalaze pojedinačno, što znači da u klaonici često završavaju grla koja bi na stručnoj licitaciji postizala cijene višestruko više od notorne “žive vage”...
Sudeći po Nusholovim riječima, uz probleme s otkupom mlijeka, ne treba tražiti puno više razloga što se u zadnjih deset godina govedarstvo Međimurja svelo s desetak tisuća grla u mužnji na današnjih jedva četiri tisuće, što znači da je izgubljeno (vjerojatno u nepovrat), statistički gledano, barem dvjestotinjak farmi s prosječno tridesetak krava. (mb)

Izvor: 3068