Živa zemlja 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

O isplati poticaja poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina 17. siječnja donio je odluku o početku isplate izravnih plaćanja poljoprivrednicima, najavljujući da će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 15-ak dana (dakle, krajem siječnja i početkom veljače) isplatiti ukupno milijardu kuna (što je 42% isplate za 2014.) na žiroračune 99.244 poljoprivrednika. Isplata o kojoj je riječ odnosi se na tzv. izravna plaćanja i prvi se put dijelom isplaćuje i iz proračuna Europske unije.
500 MILIJUNA VIŠE
U proračunu Republike Hrvatske za 2014. godinu za poljoprivredne potpore predviđeno je oko 500 milijuna kuna više nego prošle godine, odnosno za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjene su ukupno 2,4 milijarde kuna.
U tom iznosu, 722 milijuna kuna porijeklom je iz EU proračuna, a preostalih 1,7 milijardi iz državnog proračuna. Prva isplata mora biti krajem siječnja zbog toga što EU zakonodavstvo isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima nalaže samo u dva navrata u godini, a u hrvatskim prilikama to znači da bi trebalo biti manje zabune među poljoprivrednicima što su uopće dobili na svoje račune.
U prvoj isplati za 2014. godinu je 35% EU regionalnog plaćanja (što je zapravo i cijeli iznos EU potpore), zatim je tu isplata u cijelosti (100% državne pomoći) za osjetljive sektore (šećerna repa, mliječne krave i rasplodne krmače te isplata u cijelosti (također 100% državne potpore) za ekološku i integriranu proizvodnju, teže uvjete gospodarenja te za izvorne i zaštićene pasmine i kultivare.
RAZLIKA I KONTROLA
Preostali dio prava (58% potpora) Agencija za plaćanja mora isplatiti najkasnije do kraja lipnja. Time bi se poljoprivrednicima trebalo olakšati sezonsko financiranje proizvodnji, umjesto dosadašnje prakse čekanja na isplate i stvaranja dugova, često i “zaboravljanja” isplata potpora na koje imaju pravo.
Po novom, svi korisnici izravnih plaćanja u AGRONET-u nakon druge isplate trebali bi vidjeti odluke o odobrenim sredstvima (samostalno doma ili u Agenciji za plaćanja) i moći prekontrolirati koliko su i za što dobili potpora.
Kada se isplaćivalo i do 200-tinjak različitih potpora u više desetaka tranši godišnje, a za svaku je tražen poseban papirnati zahtjev, mnogi se nisu snalazili i često gubili ono na što su imali pravo.
JEDAN KROZ ČETIRI
Zato se poljoprivrednicima preporuča da sva primljena izravna plaćanja u 2014. godini doista i kontroliraju putem četiriju vrsta potpora koje se određuju individualno - za oranice, livade i pašnjake, zatim za mlijeko, ovce i koze, za tov goveda i duhan, pa za krave dojilje, ovce i koze te državnu pomoć za osjetljive sektore u kojima su šećerna repa, maslinovo ulja, duhan, te mliječne krave i rasplodne krmače.
Plaćanja idu i putem tzv. IAKS mjera ruralnog razvoja (IAKS - integrirani administrativni i kontrolni sustav), kao potpora za ekološke i integrirane proizvodnje, za teže uvjete gospodarenja te za uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja i biljnih kultivara.
OPTIMALNO KOMBINIRATI
Možda je trebalo nešto više koncentracije pri pisanju (popunjavanju) zahtjeva za postizanje optimalne kombinacije potpora jer - u pojedinačnoj isplati, primjerice - poljoprivrednik koji nema ništa osim oranice ove godine ima pravo na (približno) 1.600 kuna po hektaru po regionalnom pravu na plaćanje. No, ako je uz to proizvodio mlijeko ili duhan, tovio goveda ili držao ovce ili koze, iznos plaćanja po osnovnom (tom tzv. regionalnom) mu se pravu uvećava. Uz to osnovno pravo, poljoprivrednik također ostvaruje i dodatnu potporu ako ima ekološku ili integriranu proizvodnju, ili ako je na području s težim uvjetima gospodarenja (otoci, brdsko-planinska područja). Jednako pravo na posebno plaćanje ostvaruje se i za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja (za međimurskog konja, primjerice) i kultivara poljoprivrednog bilja. Dok, međutim, sve ne sjedne na račune, nemoguće je vidjeti jesu li se (ministrove) najave ispunile.
M. Belčić

Ne isplaćuju nam najavljeno!

Isplata tzv. izravnih plaćanja poljoprivrednicima započela je u zadnja tri dana siječnja i u prvim danima veljače. Ne svima, i po onome što poljoprivrednici kažu, ne koliko bi trebalo biti isplaćeno, a javljaju se i neki novi strahovi izazvani najavama neizbježnog rebalansa državnog proračuna.
Dalibor Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca za svoje veliko kozarsko gospodarstvo prošlog tjedna od spomenutih plaćanja još na računu nije imao ništa vidljivo:
- Meni na račun nije još ništa sjelo makar se najavljuje i novi sustav isplate, jasniji obračuni. Ne vidim velike razlike, ne znam hoćemo li bolje vidjeti što za koliko dobivamo... Lani nismo dobili ništa za mlijeko, a sad bismo mogli reći: vidjet ćemo hoćemo li vidjeti novac! Mogućnost da nam se drugi dio poticaja plaća u vaučerima, a ne u novcu ponovo nas dovodi u ucijenjen položaj kod dobavljača. Kad se plaća s vaučerima, cijene su više, nema pregovaranja...
Sonja Fažon iz Gardinovca, predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja, na računu je našla promjene:
- Zadnji dan prošlog tjedna bila je uplata na računu za krmače. Ne znam je li poticaj po grlu isplaćen u cijelosti, kako je najavljeno, jer to tek trebam izračunati. Pri uplati nije naznačeno baš onako jasno za što je novac isplaćen, kako se najavljivalo. Isto tako, priča koja dolazi o mogućnosti da se vaučerima isplati drugi dio... Kad bi to bilo prihvatljivo, kad ne bismo s vaučerima bili oštećeni zbog visokih cijena o kojima nema pregovra s trgovcima kad se s vaučerima plaća. Kome trebaju vaučeri u lipnju, kada je sjetva već gotova?
Nama je u svinjogostvu sve u propadanju, kao da u programima kojih smo se iznačitali nismo davno napisali što treba - tko mora organizirati struku, nove tehnologije, a na kraju, ako i sve imamo, pa čak i ljude spremne uz odricanje boriti se za opstanak - nema sigurne prodaje u zemlji koja uvozi na stotine tisuća utovljenih svinja i odojaka!
Marija Vranović iz Gardinovca nešto je informacija pokupila na skupu uzgajivača holstein goveda u Slavoniji, a na računu je našla prvi novac od izravnih plaćanja:
- Dobili smo za krave plaćanje, ali oko 470 kuna, te za kobilu kritično ugrožene pasmine međimurskog konja 1.260 kuna, što jasno govori da poticaji nisu isplaćeni u cijelosti, a na uplati piše - poticaj u cijelosti?! Ne znam kako to može biti napisano, a vidljivo je da se ne isplaćuje u cijelosti!?
Sve je smanjeno... izravno plaćanje po hektaru ne obračunava se pri tom umanjivanju s 2.250 kuna, koliko je bilo, nego, koliko vidim, s 1.600 kuna po hektaru! Svi se mi bojimo rebalansa držvnog proračuna i moguće isplate u vaučerima. Tu nas se ucjenjuje.
A za milijeko... Ne umanjuje se sa starog plaćanja 50 lipa po litri premije, nego s 36, pa bismo trebali dobiti 12 lipa?! Ne znamo hoće li sad za krave u sustavu kontrole mliječnosti doći još 300 kuna... Ponovo je puno nepoznanica...

Izvor: 3069