Živa zemlja 16.08.2020. 10:54. Zadnja izmjena: 16.08.2020. 10:54.

Natječaj

OBAVIJEST PROIZVOĐAČIMA KRUMPIRA: Milijuni kuna za nova skladišta

Natječaj koji su dugo iščekivali međimurski proizvođači krumpira konačno je raspisan. Ministarstvo poljopriverede s početkom kolovoza, kako je ministrica Marija Vučković i najavila, objavilo je natječaj za provedbu potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Natječaj je izravno usmjeren ulaganjima u skladišne kapacitete za krumpir i poljoprivrednicima je stavljeno na raspolaganje čak 100.000.000 kuna za izgradnju ili rekonstrukciju te opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, što je neizostavan preduvjet za daljnje poslovanje u skladu s EU-propisima.
Sve zalihe spomenutih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam moraju se potrošiti ili ukloniti s tržišta EU-a nakasnije do 8. listopada.

Alternativa čuvanja mase i kvalitete merkanitlnog krumpira s inhibitorima klijanja gradnja je tehnološki modernih, ali i bitno skupljih skladišta, čemu treba pribrojiti i trošak nabave pripadajuće opreme.
Raspisanom natječaju mogu pristupiti sve pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije, a može se računati s potporom do 50 posto od tzv. prihvatljivih troškova projekta. Postoji i beneficija, moguće uvećanja potpore za dodatnih 20 posto za ulaganja koja provode, na primjer, mladi poljoprivrednici.

Različiti su i maksimalni iznosi potpora: za pravne i fizičke osobe (Upisnik) najveći iznos potpore je limitiran na 500.000 eura, a za zajedničke projekte zadruga i proizvođačkih organizacija na 1.000.000 eura. Natječaj je otvoren od 24. kolovoza do 23. listopada ove godine, a prema informacijama iz Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira veći je broj projekata spreman za prijavu.