Živa zemlja 10.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Obilje boja na čakovečkoj tržnici

Lijepo vrijeme i prva srpanjska srijeda na čakovečku su tržnicu, kao i uvijek, privukli mnogobrojna znatiželjna lica. Mnogi su samo razgledali šaroliku ponudu, a neki su se opskrbili svježim namirnicama i cvijećem. Od ponude, najviše je sezonskog voća, povrća i začinskog bilja. Ima mnogo višanja, marelica, breskvi i lubenica koje svojom veličinom privlače poglede.

 Najprivlačnije su ipak bile svježe jabuke, kruškice i tikvice, a naišli smo i na „špen-gline“ i lješnjake. Od povrća,  najviše se traže krastavci i rajčice, ali i grašak, mahune, mrkva, luk i mladi krumpir. Cijene proizvoda variraju, pa se tako mladi luk može naći za 3 kn/kg, krastavci i po 7 kn/kg, grašak po 10 kn/kg, paprika po 12 kn/kg, male kruške po 10 kn/kg, marelice po 10 kn/kg.

Cvijeća ima mnogo iako mu je prodaja slaba. Kažu nam da će se cvijeće prodavati još koji tjedan te da su se dosad najviše tražile vinke i gerberi za cvjetne gredice i balkone. Bučino ulje i med nisu novitet na tržnici, a nađu se i gljive.

Mliječni proizvodi sve se manje traže tijekom tjedna. Vikendom je, kažu prodavači, nešto bolje.

Porazgovarali smo s Barbarom Zdolec iz Šenkovca, jednom od piljarica koja s obitelji uzgaja vlastito voće i povrće. Zasadili su mnogo toga, pa višak povremeno prodaju na tržnici. Kaže nam da svo povrće i voće koje nudi dolazi iz njenog vrta. A kad je domaće, onda je i kvalitetno. (e.g.)

Snimila E.Govedić

Izvor: 3089