Živa zemlja 11.11.2017. 08:51. Zadnja izmjena: 11.11.2017. 08:52.

Poljodjelci iz Svetog Križa

Obitelj Bašek: Zemlju je šteta zapustiti

Čak i kad postane teret više nego blagoslov, zemlje se teško odreći. Govori nam to Branko Bašek (64) iz Svetog Križa. Na zemlji smo ga i zatekli, u polju kukuruza uz cestu koja vodi prema Prelogu, u posljednjim radovima koje ovo doba godine dozvoljava.

- Obrađujemo osam hektara, na četiri je zasijan kukuruz, na dva hektara pšenica i po jedan hektar prekrivaju heljda i ječam. Ja sam u mirovini, a pomažu mi i sin Dejan i snaha Sanja koji imaju stalne poslove. Znate kako je – ne može se živjeti samo od poljoprivrede, a opet vam nije dovoljan jedan posao da spojite kraj s krajem. Kako god okrenete, šteta je te površine zapustiti, kazao nam je gazda Branko.

S obzirom na sušnu godinu, prinosom nije niti zadovoljan, niti nezadovoljan, očekuje prosječan prihod od 12 do 13 tona po hektaru. Svoj kukuruz već godinama predaje jednom velikom otkupljivaču, a sama cijena, kaže, nikad nije zadovoljavajuća.

Sve svoje brige Branko je podijelio sa svojim kolegama (ili supatnicima?) poljoprivrednicima, koji su nakon napornog rada na svojim poljima, na Brankovoj poljoprivrednoj parceli pronašli mjesto i za kratku okrjepu i planiranje budućih, nadaju se sretnijih, sezona.