Živa zemlja 09.10.2016. 12:09.

Strahoninec

Obitelj Jagec: Dobro se brinemo za naše krave Janu, Belu, Bebu, Zlatu i Suzu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Stjepan Jagec nalazi se u Strahonincu. O njemu uz Stjepana brinu njegova supruga Anita, mama Katarina, a kad je puno posla u pomoć uskaču i kćeri Petra i Nina. Obitelj Jagec je među rijetkima koje na svom imanju još uvijek drže krave. Njih pet – Jana, Bela, Beba, Zlata i Suza po cijele dane slušaju glazbu koja se ori s radija u dvorištu. – Glazba je koliko za njih, toliko i za mene, uz nju se lakše radi, kazao je vlasnik OPG-a Jagec koji nabraja sve što imaju na „gruntu“. – Osim krava, tu su i dva bika, dvije teličke, kokoši, krmače, mali praščići i veći za klanje. Imamo od svega pomalo.

Od krava u prosjeku dobivaju 80 litara mlijeka dnevno te od njega zatim rade sir i vrhnje koje najviše kupuju domaći ljudi. Stjepan Jagec poljoprivredom se intenzivno bavi već 15 godina, a on i njegova supruga Anita navode kako je u poslu s poljoprivredom sve gore i gore. – Nekad smo robu imali naručenu, radio se popis i čekalo se na red na mlijeko naših krava i sir s vrhnjem, no danas toga više nema, kad netko zatreba uvijek se nađe nešto za prodati, objasnila je Anita Jagec koju je poslu podučila svekrva Katarina.

Kako bi nahranili sva grla na imanju, Jageci se bave i ratarstvom, a prodaju i krumpir koji uzgoje. – Nema odmora za nas poljoprivrednike, posao je to od šest ujutro pa do navečer, 365 dana u godini, kazao je Stjepan pokazavši nam svoje veliko gospodarstvo i dodavši kako se pomirio s tim da u njegovom poslu nema slobodnog vremena jer kad bi on uzeo slobodan dan životinje bi ostale gladne.