Živa zemlja 08.07.2017. 08:52. Zadnja izmjena: 08.07.2017. 08:52.

Businščak

Obitelj Posedi iz Železne Gore: Ne drži nas mlijeko, nego tov junadi

- Treba stvarno puno raditi da bi ostala neka dobit. Trenutno nas spašava tov junadi. Sve bi bilo puno bolje da je viša cijena mlijeka i da su bolji rokovi plaćanja. Danas mlijeko s dobrim parametrima prodajemo po 2,40 kuna. Riječ je o prvoj klasi! A prije pet godina cijena je bila 2,80 do 3 kune. I, naravno, ne bi bilo računice da nemamo svu svoju hranu za krave. Imamo kukuruz, ječam, pšenicu, sijeno i sjenažu te slamu za zastiranje - ispričali su nam članovi obitelji Posedi iz Businščaka, predjela u Železnoj Gori. Imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Posedi Krešimir.

Zatekli smo ih u pravoj radnoj akciji, gdje svatko zna svoj zadatak. Supružnici Krešimir i Marta Posedi brinu da stoka ima sve što zatreba, dok je sin Mario zadužen za mehanizaciju. Osim njega, imaju i sina Patrika te kćer Petru.

Zajedno s junicama i pomlatkom na gospodarstvu drže ukupno 75 grla simentalske pasmine. Za mužnju drže 28 krava, a godišnje mesarima prodaju tridesetak bikova. Bez kvalitetnog veterinarskog nadzora nema ni uspješne govedarske proizvodnje. Baš kad smo posjetili obitelj Posedi stigao je i Kristijan Bregović, dr. vet. med., univ. mag. teriogenologije. Ovaj put veterinar Bregović došao je kako bi osjemenio kravu. - U najkraćim crtama, kad se krava tjera uzmemo duboko smrznutu spermu, otopimo je i pomoću pistoleta apliciramo u maternicu - objasnio nam je postupak.