Živa zemlja 10.05.2019. 13:13. Zadnja izmjena: 10.05.2019. 13:15.

Urbanovo

Objavljeni su rezultati Međunarodnog ocjenjivanja vina

Objavljeni su rezultati Međunarodnog ocjenjivanja vina provedenog u Železnoj Gori. Ove godine pod vodstvom dr. sc. Ivane Alpeza ocijenjen je 141 uzorak vina, a vinari će svoje diplome primiti na otvorenju Urbanova u sportskoj dvorani u Štrigovi u petak, 17. svibnja. Sva nagrađena vina bit će izložena u dvorani. Evo i što je ocjenjivačka komisija odlučila:

U kategoriji vina redovitih berbi - pušipel šampion kvalitete je Pušipel Mađerka Vinogradarstva Cmrečnjak iz Svetog Urbana, berba 2018. Osvojili su 91 bod i tako jedini primaju veliko zlato. No, valja istaknuti da je ocjenjivanje u toj kategoriji nešto strože.

U kategoriji ostalih vina - predikatne berbe trijumfirala je Graševina Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore, izborna berba prosušenih bobica 2015. Riječ je o vinu koje je već osvojilo platinasti Decanter u Londonu te su tako i u Železnoj Gori dobili najvišu ocjenu od svih - čak 95 bodova. Veliko zlato kod predikatnih vina osvojili su još i OPG Đurinski iz Kupljenova za Couve Leona - ledeno vino berba 2016., kao i Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak za izbornu berbu Graševine 2015. godine.

U kategoriji ostalih vina redovitih berbi jedno je veliko zlato i s 90 bodova šampionom kvalitete proglašena je Vinarija Matočec iz Đurđevca sa svojim Chardonnayem, berba 2018.

Kod pjenušavih vina šampion kvalitete s 87 osvojenih bodova je Penina šipon brut Vina Krampač iz Gornje Bistrice u Sloveniji.