Živa zemlja 19.06.2017. 22:13. Zadnja izmjena: 19.06.2017. 22:16.

Rapsodija boja i mirisa

Od primamljivih jagoda i trešanja do domaćeg graška i sezonskog cvijeća na čakovečkom placu

Prava rapsodija boja i mirisa prevladava ovih dana na čakovečkom placu. Domaći plodovi i šareno cvijeće mame brojne posjetitelje koji nerijetko kući odlaze punih vrećica i cekera, ne skidajući zadovoljne osmijehe s lica. Što je trenutno u ponudi i kakav je raspon cijena sezonskog voća i povrća, provjerili smo iz prve ruke.

- Prodajem grašak, jutros ubrani. Cijena je 20 kuna za kilogram. Ima kupaca jer ljudi vole jesti domaće i znati dakle potječu proizvodi koje kupuju, rekla je Ivanovčanka Mirjana Podvezanec. Na štandu Gordane Špoljarić iz Pušćina uvijek je prometno.
- Nema čega nema. Imam zelje, krastavce, mrkvu, luk iz našeg vrta...Kilogram zelja stoji sedam kuna, krastavci i mrkva su po 15, a kila luka košta šest kuna, rekla je naša sugovornica.

Miris domaćih jagoda Ane Vinković iz Frkanovca čuo se još izdaleka. Za kilogram valja izdvojiti 20 kuna, a u ponudi je još mladi krumpir i grašak po 10, odnosno 20 kuna za kilogram. Još jedno sezonsko voće primamljiva izgleda i još bolje okusa prodavala je Marija Premuš. - Između ostalog povrća iz vrta imam fine, domaće trešnje. Cijena za kilogram je 12 kuna, naglasila je Lopatinčanka.

Uvijek nasmijana Jasmina Groman iz Novog Sela Rok ljubazno je nudila svoje proizvode. - Imam salatu kristalku po 10 kuna, kelj e je 12 kuna, zelje osam, krastavci 20, a pušlek rotkvica prodajem po pet kuna. Baš poput pčela kupci su kružili oko štanda Vesne Novak iz Novog Sela Rok. - Jako idu kranjčeci, vodenike i petunije čija je cijena samo dvije kune. Popularne su i dalije koje koštaju pet kuna, kazala nam je V. Novak.