Živa zemlja 17.11.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

Odličan sok od jabuka

Ne kad završi berba jabuka, nego već i za same berbe Karmenka i Damir Mutvar u Domašincu, u svom obrtu za preradu jabuka Preško počinju s prijemom onih jabuka kojima trgovački i drugi kriteriji isključuju mogućnost plasmana putem trgovačke mreže.
Od ove godine jabuke se sa svih strana dovoze na preradu u novi pogon u industrijskoj zoni Općine Domašinec, a uz vlasnike obrta, rade još dvije zaposlenice na liniji konfekcioniranja jabučnog soka.
S obzirom na to koliko se izvrsne jabuke zbog estetskih kriterija u prvom redu uvrštava u klasu neisplativu za nuđenje na tržištu, kaže Damir, brojnim međimurskim voćarima prerada je jedini izlaz za makar minimalno iskorištenje takve jabuke:
NE NUDIMO DOVOLJNO ŠTO IMAMO
- Mi u jednoj smjeni s naše linije za preradu možemo spakirati oko 2.000 litara prvoklasnog prirodnog soka od jabuke, a već smo krenuli i u nove proizvode - preradili smo i pokusno prešali mješavinu krušaka i jabuka, dunja i jabuka... Što god dođe u preradu iz međimurskih voćnjaka, iz integrirane proizvodnje koju naši voćari imaju na vrlo visokoj razini – ne može dati drugo nego prvoklasan proizvod! Taj sok dolazi od treće klase jabuke, a radi se o zdravoj jabuci koja je naoko oštećena zrnom tuče ili je u klasi jer je prekrupna ili presitna, dakle onakva kakvu bi nekad u svakom slučaju mogli kupiti i s tekom pojesti. Sok je samo pasteriziran, ne dodaje se nikakva sladila ili druge dodatke, tek minimalna količina antioksidata...
Međutim, plasman tog zdravog soka još nije sustavno riješen, a mi sami – kao mali prerađivači – ne možemo nuditi što danas nude pivovare ili velike kompanije koje nude (najblaže rečeno) prefabrikate u tipu voćnog soka. Mi ni trgovcima ni ugostiteljima ne možemo davati frižidere, tende, suncobrane... Kakva je to roba koju možete prodavati samo tako da uz nju dajete poklone?! Na žalost, kvaliteta proizvoda nije više dovoljna da bi se probio u trgovačku mrežu ili u redovitu ugostiteljsku ponudu. U kraju kakav je Međimurje, tako poznat po kvaliteti proizvodnje jabuka – mi ne nudimo što imamo najbolje. Zar ne bi bilo pametno da taj sok nudi svaki ugostitelj, da ga ima u svakoj prodavaonici... A kriška kruha i čaša zdravog, prirodnog jabučnog soka dovoljna je malom školarcu za užinu!
SOK JE POLA MOGUĆNOSTI
No, i u preradi jabuka u sok kakvu ima obitelj Mutvar u Domašincu iskorišteno je tek – na prvi se pogled vidi – pola mogućnosti. Karmenka kaže da su pogače (trop) koje ostaju nakon prešanja jabuka neiskorištena sirovina:
- Mi, na žalost, bacamo vrlo vrijedan ostatak nakon prešanja jabuka u sok. Dajemo ljudima te ostatke da ih koriste za stočnu hranu, a zapravo se radi o sirovini koja se može – uz samo malo dodatnog posla – pretvoriti u atraktivan nadjev za štrudle ili konfekcionirati u namaz ili ukusan suhi hrskavi voćni desert... Mogućnosti su brojne, međutim, mi kao obiteljski obrt u današnje vrijeme ne možemo sami krenuti u još veće investicije, ne možemo se uz svakodnevni posao sami baviti i pisanjem programa, pa tražiti sredstva u EU fondovima... Mislim da mi imamo javnih službi koje bi tu trebale biti na usluzi poduzetništvu. Na žalost, do sada u tim službama nismo našli sugovornika raspoloženog za razgovor na tu temu.
ZDRAVA HRANA
- Vjerujem da bi se mogao naći program, financijska podrška za nešto što bi rezultiralo novom proizvodnjom zdravih prehrambenih proizvoda. Tko još ne zna koliko je jak taj trend potrage za zdravom hranom, za kvalitetnim prehrambenim proizvodima poznatog porijekla? Ako je naša međimurska jabuka koja nam dolazi od međimurskih voćara, iz voćnjaka Agromeđimurja i iz kooperacije Poljoprivredne zadruge Čakovec, jabuka iz integriranog sustava proizvodnje, maksimalno kontrolirana u svakom pogledu – onda je vrijedno truda potražiti mogućnost da se iskoristi i ono što se vani, u istovjetnim proizvodnjama i te kako dobro koristi. To znači da bi se uz sadašnju proizvodnu liniju otvorilo još koje radno mjesto, stvorila opet neka nova vrijednost...

Marijan Belčić

Izvor: 2951