Živa zemlja 20.10.2016. 09:13. Zadnja izmjena: 20.10.2016. 09:15.

MESAP, 18. listopada

Održano predavanje o dopunskim djelatnostima na OPG - u te sufinanciranju

18. listopada s početkom u 17 h u dvorani MESAP-a održano je predavanje Dopunske djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu i sufinanciranje iz mjera ruralnog razvoja u sklopu kampanje projekta Moje mjesto u zajednici i suradnje udruge Zora, LAG-a Međimurski doli i bregi i Savjetodavne službe.

Nikola Švenda iz udruge Zora je s Vedranom Radmanić iz LAG-a najavio predavanje uz kratki sažetak projektnih aktivnosti.

Važno je napomenuti da Međimurska županija ima veliki poljoprivredni potencijal, posebice za ekološku poljoprivredu kojoj se danas okreće sve veći broj ljudi. Razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava može biti jedno od rješenja  za povećanje zaposlenosti stoga se organiziralo drugo u nizu predavanje (1. Kako pokrenuti OPG i ostvariti poljoprivredne poticaje) kao odgovor na prioritetnu potrebu iz istraživanja MMUZ  (poticanje zaposlenosti i gospodarstva) s ciljem poticanja novih radnih mjesta na poljoprivrednim gospodarstvima, a stručnjakinje Savjetodavne službe iz Čakovca Ljiljana Kocen, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica (agroekonomika) i Natalija Peter - Hunjadi, dipl. ing. agr., stručna savjetnica (zaštita bilja) prezentirale su svim zainteresiranima dopunske djelatnosti (vrste dopunskih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, opće uvjete obavljanja dopunske djelatnosti, potrebnu dokumentacija za upis u Upisnik dopunskih djelatnosti etc.) te mjere ruralnog razvoja kroz koje je moguće financirati takve djelatnosti.

Novim pravilnikom o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima otklonjeno je strogo financijsko ograničenje obujma bavljenja dopunskom djelatnošću na OPG-u, fleksibilniji je pristup vezano za pravo kupnje proizvoda od drugih OPG-ova za potrebe dopunske djelatnosti, te se izravna prodaja više ne tretira kao dopunska djelatnost.

Najavljene su aktualne mjere ruralnog razvoja, uvjeti prihvatljivosti projekta i prijave korisnika na natječaj, potrebna dokumentacija kod prijave projekta, planirani rokove objave natječaja, a građani / - ke su imali prilike pitati konkretna pitanja vezana uz vlastite aspiracije ili iskustvo sa OPG-om, dopunskim djelatnostima i apliciranjem za mjere ruralnog razvoja.

Predstavljen je agronet - elektronička aplikacija namijenjenu za pomoć poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim korisnicima u ostvarivanju prava na potpore u poljoprivredi i način na koji se na navedenu prijavljuje. Posebice su razložene i predstavljene mjere ruralnog razvoja pod brojem 4 i 6 sa nizom podmjera koje su unutar njih sadržane. Nakon predavanja predstavljene su i podijeljene brošure Moje mjesto u zajednici od strane udruge Zora, dok su Savjetodavna služba i Lag Međimurski doli i bregi prezentirali i podijelili vlastite promo materijale.

Za pomoć kod poslovnog odlučivanja na raspolaganju vam je Savjetodavna služba i njeni zaposlenici.

Provedbu ,administrativnu kontrolu i kontrolu na terenu provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Projekt Moje mjesto u zajednici je podržan od Fondova Europskog gospodarskog prostora, Kraljevine Norveške i Međimurske županije. Ugovor je potpisan sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, a projekt je odobren na natječaju Demokratizacija i ljudska prava.

Izvor: Udruga Zora