Živa zemlja 02.05.2017. 22:04. Zadnja izmjena: 03.05.2017. 08:48.

Projekt

Održavanje šumske infrastrukture: Metar po metar kroz gustiš

Udruga privatnih šumoposjednika Međimurja Jegnjed u suradnji sa Savjetodavnom službom u Međimurskoj županiji vrlo uspješno održava već treću godinu za redom tzv. projekt održavanja šumske infrastrukture. Radi se o projektu kojim se kroz šume u privatnom vlasništvu ponovo probijaju - jer netočno bi bilo reći obnavljaju koliko su zapušteni i zarasli - putovi bez kojih je nemoguće gospodarenje šumom i razumna eksploatacija.

Mario Vlašić, dipl.ing.šum., iz Savjetodavne službe kaže da je po utemeljenju udruge Jegnjed uz savjetničku edukaciju privatnih šumoposjednika vrlo brzo pronađen novi motiv za bolje gospodarenje šumama: - S otvaranjem mogućnosti korištenja novca iz doprinosa koji se prikuplja za tzv. "opće korisne funkcije šuma" za uređenje šumske infrastrukture, za gospodarenje šumom zainteresirali su se ponovo i oni vlasnici koji su odavno odustali ne samo od njege šume, već i od razumne eksploatacije.

Tomislav Nikolić, također šumar strukom, predsjednik Jegnjeda, ocjenjuje: - Projektom održavanja šumske infrastrukture probijamo se "metar po metar" do resursa do kojih mali šumoposjednici, zbog neodržavanja putova, sami se više i ne bi mogli probiti. Ovog proljeća završeni su šumski putovi u k.o. Mursko Središće, cesta "Krč" dužine 890 metara, u k.o. Držimurec (Općina mala Subotica) cesta "Škarje" duga 1.260 metara, te u k.o. Gradiščak (Općina Sveti Martin na Muri) cesta "Venec" duga 400 metara. Imamo već prijavljene projektne zadatke za realizaciju do 2018. godine, posao je opsežan, trošak je od 40.000 do čak 50.000 kuna po kilometru u probijanju i obnovi šumskih putova, pa je jasno da to prelazi mogućnosti individualnih šumposjednika. Putovi koji su ovog proljeća dovršeni vrijedni su dvjestotinjak tisuća kuna, u novcu gledano. Obračuna li se postignuta pristupačnost šumi, mogućnost dobrog gospodarenja, nadzora i eksploatacije, vrijede nemjerljivo više.