Živa zemlja 13.09.2020. 08:36. Zadnja izmjena: 13.09.2020. 08:36.

Mlada obitelj Maček

Okrugli vrh: Vrhunska vina u znaku mačka

U ovo doba godine vina u vinskim podrumima potpuno su sazrela i imaju onu vrhunsku kvalitetu, koja se od pojedinih sorti i očekuje. Zato je i mladi vinar Goran Maček iz Nedelišća u svoju vinariju u Okruglom Vrhu pozvao prijatelje i konzumente njegovih vina da kušaju najbolje što je rodilo prošle godine. Pohvalio se i uzorno uređenim vinogradom, kojeg je naslijedio od djeda. Vinograd je obnovio te unaprijedio proizvodnju.

U hladovini, pod brajdama s kivijem, na velikom hrastovom stolu, prvo je svoje goste ponudio odličnom kotlovinom, koju je, uz pomoć domaćina, pripremio Miljenko Vizinger Mićo. Domaćica Damira Maček pripremila je pikantne štrukle od pečenog zelja, što je bila odlična podloga za kušanje.

U moderno uređenoj kušaonici za 50 gostiju Goran je ponudio vrhunska vina: graševinu, sivi pinot i rajnski rizling, koja su nagrađivana na brojnim izložbama, te odličan mladi crni pinot. Nakon nekoliko krugova kušanja, gosti su sve "presjekli" mješavinom četiriju sorti. Sve to uz pjesmu, koju je predvodio poznati voditelj Radija 1, Dario Langus.

Obitelj Maček spremna je svojim vinima zakoračiti na šire tržište, ali ih zasad priječi pandemija koronavirusa. U tu svrhu već imaju i nove etikete za vina sa znakom mačka, što je u skladu s prezimenom. Svaka sorta vina ima svoju boju na etiketi i vrlo efektno izgledaju.

Izvor: hc