Živa zemlja 01.07.2016. 09:33. Zadnja izmjena: 01.07.2016. 10:08.

Mali Mihaljevec

OPG Horvat proizvodi domaće sireve za koje se daleko čuje!

Mario Horvat iz Malog Mihaljevca 2000. godine počeo se baviti proizvodnjom mlijeka. Tada je u svojoj staji imao 30 krava i 20 pomladaka koje su dnevno proizvodile 400 do 500 litara mlijeka. Kada su počeli problemi s isplatom od strane otkupljivača mlijeka svoju je djelatnost obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva proširio na građevinu, nudeći usluge iskopa. Stvari su mu kaže dozlogrdile 2009. godine kada je bio spreman isprazniti veliku staju koju je sagradio i potpuno se prestati baviti proizvodnjom mlijeka.

"Želio sam sve rasprodati i posvetiti se samo građevini. No, ipak sam ostavio četiri krave jer mi se nije isplatilo prodati ih", prisjeća se Mario. Tada je njegova supruga Ivanka preuzela brigu oko krava, a on se više posvetio građevini.

"Po danu radim svoj posao iskopa, a ujutro i navečer pomažem supruzi oko gospodarstva. Sve radimo sami, bez ikakvih poticaja i pomoći", kaže Mario. Zahvaljujući upornosti i vlastitim žuljevima staja danas nije prazna već je u njoj 10 krava i dvije junice, a radi očuvanja tradicije imaju i dva međimurska konja. Prije nekoliko godina u sklopu gospodarstva napravili su vlastitu siranu te se od velike proizvodnje mlijeka preorijentirali na proizvodnju domaćih sireva koje Ivanka zajedno s friškim mlijekom prodaje na čakovečkoj tržnici.

"Prodajemo samo domaće proizvode, ono što želimo dati našoj djeci i ono što mi jedemo", pojašnjava Ivanka dodajući da teže tradicionalnoj proizvodnji u skladu s prirodom, zbog čega i svoju stoku hrane samo prirodnom hranom. Njihovi mliječni proizvodi dobro su poznati kupcima čakovečkog placa, a osim Međimuraca Ivankine sireve kupuju i kupci iz ostatka Hrvatske i inozemstva.

"Dosta proizvoda kupuju Slovenci koji redovito dolaze iz Lendave i okolnih naselja u Čakovec na plac jer se to kod njih ne može kupiti. Jedna stalna mušterija dvaput mjesečno dolazi iz Rijeke u Čakovec kako bi kupila moj slatki sir, a jedan čovjek potegao je čak iz Splita", ističe Ivanka.

Ivanka je dobro poznato lice s čakovečkog placa gdje prodaje sireve proizvedene u vlastitoj sirani

Sport kao ispušni ventil

Razbibrigu od posla supružnici Mario i Ivanka pronalaze u bavljenju sportom. Oboje su strastveni trkači, a u svojoj kolekciji već imaju pozamašan broj medalja i pehara. Osim trčanjem, bave se i bicikliranjem, a Marijev najveći uspjeh datira iz 2014. godine kada je biciklom prevalio gotovo 2000 kilometara kako bi stigao u svetište Lourdes u Francuskoj. U dogledno vrijeme planira se upustiti u još jednu avanturu biciklom, a odredište će ovog puta, kaže, biti svetište Fatima u Portugalu. Ljubav prema trčanju, bicikliranju i ostalim oblicima fizičke aktivnosti roditelji Mario i Ivanka prenijeli su i na svoju djecu – sina Renea i kćer Jelenu.

"Želimo naučiti djecu da je u zdravu tijelu zdrav duh, a svaki zajednički odlazak na utrku ujedno nam je lijepo obiteljsko druženje i izlet", kaže Ivanka.