Živa zemlja 08.10.2018. 14:55. Zadnja izmjena: 08.10.2018. 14:57.

Čukovec, Hodošan

OPG Kudec: Urod odličan, poslovni rezultat neizvjestan

Do kraja kraja listopada potrajat će berba u čukovečkom voćnjaku OPG-a Kudec iz Hodošana, jednog od najvećih međimurskih proizvođača je OPG Kudec iz Hodošana, s voćnjakom od gotovo 11 i pol hektara, smještenim u blizini Čukovca. Nositelj OPG-a je Marko Kudec koji je posao naslijedio od oca Ivana, koji je voćnjak utemeljio početkom devedesetih godina. Prvi pak projekt za koji se odlučio mladi gazda Marko je postavljanje sustava zaštite voća od mraza orošavanjem, zahvat koji je stajao 80 tisuća eura. Od toga je 50 tisuća eura pomoć iz sredstava EU-a za mlade poljoprivrednike.

- Od 2011. godine nadalje do danas pogodila su nas četiri značajnija mraza, od toga dva u prethodne dvije godine. Predlani je šteta bila potpuna, a lani je tek nešto ostalo.

Mrazevi nisu donijele i poslovnu katastrofu, jer Kudecovi proizvodnju imaju osiguranu, što nije pravilo među našim voćarima. No 32 tisuće voćki je tu da bi svojim urodom dalo prihod, a ne da on dolazi od osiguranja, pa je trebalo uvesti novu tehnologiju u voćnjak. - Velika ploha – cijeli je voćnjak u jednom komadu, to također nije pravilo kod nas - nastala je okrupnjavanjem tijekom godina, otkupom okolnih parcela, što je bio mukotrpan proces, prisjeća se Ivan Kudec. Marku su time ušteđena iskušenja skromnog početka, ali je tu obveza održanja dostignutog standarda u proizvodnji.

- Mi ne svaštarimo. Ovo što imamo je otprilike i maksimum onoga što može raditi jedan OPG, ali zato baš moramo nastojati biti što efikasniji, dakle uvoditi i suvremene tehnologije i nove postupke u proizvodnju, dodaje Marko.

Obitelj Kudec će ove godine ubrati oko 450 tona jabuka, odlične kvalitete. Nakon dvije godine bez roda voćke su se malo „odmorile”, a godina je bila izuzetno povoljna, sunčana, ali bez ekstremnih vrućina i s pravom mjerom kiše. No nije jasno kakav će to poslovni rezultat donijeti. Otkupljivači zasad ništa ne nude, što je neobično, ponegdje je samo spomenuta cijena od sedamdesetak lipa po kilogramu, što ni troškove ne bi vratilo. - Kvalitetna jabuka uvijek će naći kupca. Vjerujem da će se o cijeni jabuke ozbiljno razgovarati za koji mjesec, možda tek u veljači, optimističan je Ivan Kudec.

Ivan Kudec se nada da će proizvođačima u tom čekanju pomoći to što je proradila ulo-hladnjača u Velikoj Gorici tvrtke "Distributivni centar za voće i povrće" koja je u vlasništvu lokalne zajednice, Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica, i Poljoprivredne zadruge "Zagrebački voćnjaci". Hladnjača je najvećim dijelom financirana iz sredstava EU. Smisao je projekta, u kojem je kao partner sudjelovala i zadruga "Međimurski voćnjaci", i OPG Kudec je njen član, jest da se proizvođačima pruži mogućnost skladištenja proizvoda, i to ne na čistom komercijalnom principu, da se cijenom ide na ruku proizvođačima u skladištenju, važnoj kariki na putu jabuke od voćnjaka do kupca a i velikom trošku.

Naravno, ne treba gajiti iluziju da će i pod najboljim pretpostavkama poljoprivredna proizvodnja, u ovom slučaju voćarska, nositi odličnu zaradu i zajamčenu poslovnu sigurnost. Zato je kao iskustvo važno i to što Kudec stariji ima alternativu - i dalje vodi svoju tvrtku za distribuciju i ugradnju sustava za protugradnu zaštitu, u čemu je jedan od najistaknutijih u Hrvatskoj.