Živa zemlja 07.03.2018. 13:35. Zadnja izmjena: 07.03.2018. 13:51.

Palovec

OPG LOVRENČIĆ: Od polja do košare mesnih prerađevina

Pred četrdeset godina Danica i Ivan Lovrenčić iz Palovca krenuli su – kao tipični radišni Međimurci – uz zaposlenja i ozbiljnije u poljoprivrednu proizvodnju i s vremenom razvili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se danas, kada ga vodi njihov sin, agronom strukom Danijel Lovrenčić, može ubrojiti u gospodarstva o kakvima maštaju naši državni poljoprivredni planeri.

Od ratarstva s kojim se održavalo krmačarnik i uzgoj odojaka za tov, krenulo se i k finalizaciji poljoprivredne proizvodnje. I uspjeli su. Danas se na OPG-u Lovrenčić proizvodnja odvija od polja do košarice mesnih prerađevina u kojoj je uz tradicijsko meso z tiblice – kaže Danijel – cijela paleta proizvoda:

- Moji su roditelji puno truda uložili u naše obiteljsko gospodarstvo, stvorili preduvjete da se postigne više u vremenu kada se sve više cijeni izvorna domaća hrana. Meso z tiblice bilo je logičan nastavak svinjogojske proizvodnje, pa mi danas imamo i kobasice za kuhanje, sušene kobasice, debrecinke, blage i pikantne, sušena rebra i bunceke, špek, dakle i sve ono što naši ljudi trebaju za zimske specijalitete – za kiselo zelje ili repu z mesom, po starinskoj recepturi proizvodimo i črne čurke (krvavice), slanine s droptinjem mesa z tiblice, domaću svinjsku mast... Imamo i novitet: rasoljeno, sušeno na dimu i pečeno meso, ali samo lungić (ili ribu kako bi rekli Međimurci), stavljamo u koščićno tikvino crno ulje. Jedino što (još) ne prerađujemo su iznutrice, one ostaju klaonici s ovlaštenjem čije usluge koristimo.Danijel Lovrenčić Vrijeme je takvo da se moramo maksimalno prilagoditi zahtjevima kupaca, pa nam je sad i intenzivna sezona, pripremamo za uskršnju potražnju i male šunkice... Mislim da proizvodnja kakvu mi imamo i razvijamo ima dobru perspektivu i svoje mjesto na tržištu, to tim više što mi sve što treba za finalni proizvod, za meso z tiblice ili bilo koji drugi, sami proizvodimo. Od ratarskih kultura za othranu svinja - krmača, odojaka i tovljenika – koje su na našem gospodarstvu, do koščićnog crnog tikvinog ulja od tikvi koje smo mi uzgojili na svojim poljima. I ne mislim da je potrebno ići na preveliki opseg proizvodnje, nego držati vrhunsku kvalitetu u razumnom kapacitetu obiteljskog gospodarstva. Obiteljsko gospodarstvo ne može nitko pobijediti u kvaliteti kada je riječ o izvornoj, domaćoj hrani.  Vrhunski prehrambeni artikli