Živa zemlja 31.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 10.08.2020. 12:17.

OPOROVEC

OPOROVEC: Sirana "Opor" Zadravčevih

Pred osamnaest godina Jasminka i Stjepan Zadravec iz Oporovca krenuli su u razvijanje kozarske farme. Nisu imali puno zemlje, početak je bio kao i kod mnogih drugih mladih poljoprivrednika - imalo se nešto očevine i djedovine, bio je na gruntu traktor, bilo je nešto zidanoga za preuređenje...
Kakvo je bilo stanje s kozarstvom u Međimurju, zapravo je dobro poznato. Bilo je dobrih godina, bilo je lutanja i padova, no od samog početka – uvijek to ističe Stjepan koji svih tih godina radi i kao strojovođa u HŽ-u – Zadravci su imali složeniji plan od pukog prodavanja kozjeg mlijeka kao sirovine mljekarskoj industriji koja nije uvijek bila naklonjena svojim dobavljačima, pa Stjepan kaže:
- Od početka smo zamišljali da naše obiteljsko gospodarstvo bude nešto drugačije, da ne budemo samo sirovinci bez utjecaja na sudbinu svog proizvoda na tržištu. Moja je ideja da ponuda jednog obiteljskog gospodarstva, barem ovakvog kakvo je naše, može biti nešto više, povezano s prirodom, s ekološki svjesnim gospodarenjem, s proizvodima koje se izravno, u najboljoj kvaliteti i izvornosti, nudi potrošaču. I to onom koji dolazi na naš kućni prag. Tako smo i krenuli u osmišljavanje sadržaja koji će – nadam se uskoro - biti dio ponude seoskog turizma na našem ranču Trščanski zvir, u prirodi u kojoj se može ponuditi i jaretina ispod peke, povrće doma uzgojeno (što kod nas, što kod naših susjeda), sir, mlijeko... Nedavno smo u zakup dobili zapuštene pašnjake istočno od Oporovca, prema našem Trščanskom zviru. Tu sad uređujemo šetnice, a pred mjesec dana pustili smo u pogon mini siranu uređenu po najvišim higijensko-tehničkim standardima... Iznad sirane u potkrovlju treba dovršiti još kušaonicu u koju stane autobus izletnika, pa sad zamislite spoj međimurskih domaćih prehrambenih proizvoda – od sira i mesa do međimurskih vina spojenih u takve kušaonice ili ponuđenih u prirodi kraj naših pašnjaka... Već sada smo u situaciji da rezultate svog rada imamo u svojim rukama, ne ovisimo više o hirovitim tržišnim prilikama kao isporučitelji sirovine, idemo u finalizaciju...
Jasminka u mini sirani Opor ima sve pod kontrolom, prošla je i stručno osposobljavnje u Križevcima:
- Mlijeko naših četrdesetak koza, koliko je u mužnji, sada se koristi isključivo za proizvodnju sira. Proizvodim kozji sir, mladi i dimljeni, zatim polutvrdi i sir u bučinom ulju... Ima još mogućnosti za širenje asrotimana, ali ne planiramo ići na velike količine premda je ulaganje u siranu bilo iznimno zahtjevno... Proizvodnja mora stati na obiteljskom gospodarstvu, količinski na onom mjestu na kojem mi potpuno kontroliramo kvalitetu, svoj poseban štih... Dalje od toga bila bi industrija, a industrijskih proizvoda svima je preko glave. S polja, preko štale do stola - sve je pod našom rukom, a prvih mjesec dana iskustva, koliko radi naša sirana, kaže da je i bez posebne reklame, bez nekakvih velikih poziva bilo kome, naš sir već našao svoj krug potrošača. Dolaze zagrebački ugostitelji, dolaze ljudi iz cijelog Međimurja, dolaze grupe koje žele da ih ugostimo u prirodi, na Trščanskom zviru... Potražnja postoji, a još kada ponudu sasvim zaokružimo na prepun seljački stol, s autentičnim seoskim proizvodima, mislim da ćemo postići daleko bolji rezultat nego da samo proizvodimo sirovinu za mljekarsku industriju.
Marijan Belčić

Izvor: 2866