Živa zemlja 14.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Osnovana PZ Stella u Donjem Kraljevcu

U Donjem Kraljevcu osnovana je Poljoprivredna zadruga Stella u koju se izravno uključilo čak 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Općine Donji Kraljevec.
Utemeljitelji Zadruge zvjezdanog imena su OPG-i Tomislava Srpaka, Bože Baranašića, Vladimira Srpaka i Đure Bistera iz Palinovca, Mladena Blažeke, Dražena Štefoka, Vere Horvat i Tomislava Strahije iz Donjeg Kraljevca, Mladena Srpaka, Josipa Furdija i Ljubomira Vlaheka iz Hodošana, Vjerana Štampara i Đurđice Štampar iz Svetog Jurja u Trnju te Mladena Čonke iz Donjeg Pustakovca.
Za predsjednika PZ-a Stella izabran je Vjeran Štampar koji procjenjuje da je Zadrugu trebalo osnovati već ranije:
- Stara je to inicijativa i težnja, a sad je došlo vrijeme da se više – želimo li uspjeti u tržišnim prilikama koje nas čekaju u poljoprivredi – ne odgađa interesno udruživanje jakih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvava. U četrnaest OPG-a koji su osnivači Zadruge jako je zastupljena proizvodnja jabuke, luka, ali sve više i drugih kultura u količinama za koje je bolje imati zajednički nastup na tržištu, nabavu repromaterijala... Osim toga – mislim da ćemo stići pripremiti ozbiljne projekte za drugi krug IPARD-a i unaprijediti okolnosti poslovanja svakog OPG-a u zadruzi.
Zadrugari su upravljanje poslovima povjerili Mladenu Čonki koji kao tek imenovan upravitelj PZ-a Stella već ima točan pregled proizvodnih mogućnosti i potencijala Zadruge:
- Jabuke i luk te nešto korjenastog i lisnatog povrća glavnina je proizvodnje udruženih zadrugara, ali i pšenica i kukuruz kao plodoredne kulture. Mi smo u stanju na tržište izaći s 2.000 tona jabuke, s 3.000 tona luka. Uzgojimo barem 3.000 tona krumpira, dvjestotinjak tona mrkve, dvadesetak tona celera, do 100 tona zelja... To su ozbiljne količine kojima treba pribrojiti i ono što se uzgoji u plodorednim kulturama – do 2.000 tona kukuruza i do 320 tona pšenice.
Ideju da se udružimo u zadrugu imali smo još 90. godina prošlog stoljeća, a evo, mislim da su nas tržišne prilike natjerale da je konačno i realiziramo. Ova kriza s neplaćanjem, s kaotičnim rastom troškova, prisiljava nas da se organiziramo ne samo da opstanemo, već i da pokušamo za svoj rad ostvariti primjeren dohodak. Mi zapravo ni ne tražimo više nego da se plaćanja koja su sada odgođena i po godinu dana svedu unutar podnošljivih 30 do 60 dana, a s boljim protokom novca možemo održati konkurentnost u nabavi repromaterijala i u plasmanu naših proizvoda.
Očekujemo porođajne muke Zadruge u idućih godinu dana, ali udruženi – to je već sada jasno – ulazak Hrvatske u EU možemo dočekati spremniji i otporniji na udare tržišta nego samostalno. I naši najveći OPG-i su čak i u razmjerima Hrvatske mali, pa i zadruge kakva je naša nisu prevelik faktor, zato očekujem da će doći do daljnjih integracija zadruga u veće kooperative.
Da smo krenuli u zadrugu pred barem pet godina, danas bismo već imali osjetno bolju tržišnu poziciju. Do ulaska u EU imamo taman dovoljno vremena da stanemo čvrsto na svoje noge.
Među prioritetnim planovima s kojima ćemo konkurirati za sredstva iz EU fondova su gradnja skladišno-rashladnih kapaciteta. Općini moramo uputiti zahtjev za dodjelu primjerenog zemljišta za gradnju tih kapaciteta, a sve proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima okupljenima u Zadruzi ići će kroz integrirane sustave uzgoja voća i povrća. Ići ćemo na opremanje proizvodnih površina zaštitinim mrežama, sustavima navodnjavanja... Bez takvog pristupa – jednostavno nemamo izgleda opstati i razvijati se.
Marijan Belčić

Izvor: 2860