Živa zemlja 29.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Patke iz Podbresta u Prelog!

Šezdesetjednogodišnji Dragutin Horvat iz Podbresta povremeno prodaje perad na preloškoj tržnici, a prošlog je utorka izazvao znatiželju djece i odraslih - japanskim “minijaturama”. Na tržnicu je donio tek izvaljene, sićušne japanske prepelice za koje, kaže, polako raste interes među kupcima.
- Jaja japanskih prepelica tražena su zbog ljekovitosti, osobito kod slabokrvnosti, pa u posljednje vrijeme ljudi kupuju pokoju prepelicu, da se sami uvjere. Ove prepelice jutros su se izvalile - kaže Dragutin Horvat, napunivši šake ptićima.
Dragutinov zet Božidar Jambrović nositelj je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Podbrestu u kojem uzgajaju piliće, patke, guske i pure.
- Oduvijek živimo isključivo od poljoprivrede, a prije peradi bavili smo se tovom junadi za Podravku, no, taj se posao ugasio i morali smo se preorijentirati. Kad se živi od neke od poljoprivrednih grana, čovjek mora biti spreman na promjene i pratiti situaciju na tržištu te joj se prilagođavati. To je jedini način opstanka. Ni peradarstvo nije zaobišla kriza, a nosimo se s njom teškim i predanim radom. Kod nas nema godišnjeg odmora ni opuštanja, već cjelodnevni rad u peradarniku i valionici. Osim na preloškoj tržnici, perad nudim na varaždinskom te čakovečkom placu i sajmu. Trenutno se na tržnicama najviše traže patke do tri tjedna starosti - kaže Dragutin Horvat kojem nimalo nije smetala znatiželja najmlađih koji su se htjeli poigrati s pačićima i guščićima. (žd)
Snimio D. Lesar

Izvor: 3044