Živa zemlja 27.01.2018. 09:42. Zadnja izmjena: 27.01.2018. 09:44.

Hemuševec

Pavao Kočiš svakodnevno brine o 30 bikova

I dok se na selima stoka danas gotovo mora svijećom tražiti, u Hemuševcu još ima staja iz kojih se čuje mukanje. Jedna od njih u dvorištu je Pavla (69) i Božene Kočiš (65), koji se bave uzgojem bikova. Svakodnevno se brinu o trideset grla, iako o poslu kojim se bave cijeli život danas teško pronalaze ohrabrujuće riječi. - Ja sam vam u tom poslu oduvijek, naslijedio sam obiteljsko gospodarstvo, i još do travnja prošle godine imali smo i muzne krave, 12 grla. Ali morali smo od njih odustati – samo se išlo u minus, pojašnjava Pavao.

Nekad se, dodaje, dobro živjelo od svega dvije krave, a danas se ne može preživjeti ni uz njih dvadeset. Tovom bikova ipak još uspijevaju opstati, iako se o ozbiljnome uzgoju, kaže Pavao, teško može govoriti ispod brojke od sto grla.

Za svoju stoku sami proizvode i hranu, na oko 50 hektara zemlje, a poljoprivredu će nastaviti tirati sve dok im to budu dozvoljavali godine i zdravlje. A kad više ne budu mogli, posao će preuzeti sin Ivica, koji uz roditelje radi na gospodarstvu. - Ne može danas bilo tko biti seljak, niti se poljoprivredom može baviti netko tko s tim poslom nije upoznat! Kakav je to kruh znati može samo onaj koji je s tim odrastao, govori Pavao, iz vlastitog iskustva.

Mnogi su propali, dodaje, jer su trošili više od onoga što su imali, pa se on zato i dalje drži one stare – kak je poplon dugi, tak si noge pretegni!