Živa zemlja 27.06.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Pčelari u Črečanu

Lijepo druženje uz stručna predavanja za međimurske pčelare priredili su članovi Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Pčelarstvo Kanaan, odnosno Vitomir Mlinarec iz Šenkovca i Tatjana Šardi iz Čakovca, brat i sestra, rodom iz Preloga, baštinici stoljeće duge pčelarske obiteljske tradicije koju je započeo njihov djed.
Druženje pčelara priređeno je 16. lipnja u Črečanu u kojem su supružnici Tatjana i Miro Šardi obnovili staru kuću i gruntište sa svim tradicijskim gospodarskim zgradama, a Tatjana uredila pčelinjak, pa se stručni dio susreta održao u hladovini staroga škednja čije su bočnice s dviju strana zatvorene nizovima košnica.
Kao i uvijek kad se pčelari okupljaju na kakvu edukaciju, i ovaj put okupio ih se velik broj, a predavanja su držali pčelarski majstor Tone Tome, član Čebelarske družbe Tacen iz Ljubljane, o apiterapiji i Vitomir Mlinarec koji je kolegama predstavio svoj (vrlo uspješan) način pčelarenja.
Susret u Črečanu nije propustio dr. sc. Nikola Kezić s Agronomkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dugogodišnji mentor međimurskih pčelara, nego je i u Črečanu dao svoj doprinos. (MB)

Izvor: 3035