Živa zemlja 02.02.2017. 09:11. Zadnja izmjena: 02.02.2017. 09:36.

Anonimna dojava

Peklenica i Sitnice: krađa državne šume ili neslana šala?

Netko s upravom Grada Murskog Središća odlučio malo poigrati. Anonimno, s e-mail adrese "Ivek Mravić" (takva osoba ne postoji u Peklenici), "u ime grupe stanovnika Peklenice", upravi je prijavljena devastacija državne imovine: navodna sječa državne šume, ilegalno odlaganje otpada, a anonimni prijavitelji upozoravaju i na uzurpaciju državnog zemljišta samovlasnim povećanjem gruntišta vlasnika u Ulici Zrinskih radi sadnje povrtnjaka ili voćnjaka...

Premda prijava nije potkrijepljena fotografijom ili na drugi vjerodostojan način, shvaćena je ozbiljno i na sjednici stručnog kolegija gradonačelnika problem je stavljen na dnevni red. Budući da se s kolegija ne može odgovarati anonimnoj "grupi stanovnika", u objavljenim "zaključcima" sa sjednice kolegija na web-stranici Grada konstatira se da je sječa državne šume notorna krađa, što je u nadležnosti policije, a prijavu bi, osim policiji, trebalo uputiti i u Ministarstvo državne imovine, a ne Gradu, kao i međašno uzurpiranje državnog zemljišta za vrt ili voćnjak.

Jedinica lokalne samouprave, naime, ne raspolaže tim zemljištem i Grad niti je mogao niti je bilo kome dao na korištenje ili u najam državno zemljište. Premda "nenadležni" (osim u slučaju ilegalnog odlaganja otpada) gradski su oci zadužili odsjek za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove i komunalno redarstvo ispitati slučaj, posebno ilegalno odlaganje otpada kojeg se mora na propisan način zbrinuti. No nezadovoljan, izgleda, reakcijom gradske uprave, "Ivek Mravić", opet u ime "grupe anonimaca" iz Peklenice šalje opet e-mail i izravno se obraćajući gradonačelniku kaže da je "objašnjenje" shvatio i zaključuje da je poruka (doslovni citat):

- Drpaj narode koliko tko hoće i može, vaš Gradonaćelnik nije nadležan ni dužan da čuva Državnu imovinu pa radite što vas je volja, a za imovinu neka brinu tamo neki "anonimci". Ima vaš gradonačelnik puno važnijeg posla. Uskoro će izbori pa se treba čim više naslikavati sa svima od Predsjednice RH, raznih ministara, ostalih političara, funkcionera i građana, a ne da se zamara s tamo nekom Državnom imovinom i da on upozori nadležne službe ili šalje dopise u ministarstva...

Citirani tekst govori dovoljno i bez posebnog komentara, zanimljivije je nešto drugo: na lokaciji, u šumi u kojoj se navodno kradu drva, nema traga bilo kakve nedavne aktivnosti, pa ni sječe. Po panjevima koji se već raspadaju od truleži ili su obrasli mahovinom vidi se da se nekad tu drva sjeklo, ali u posljednje vrijeme ne. Oko šume nema posebno uočljivih gomila smeća, pa je iz cijele priče možda jasno tek zašto je prijava gradskoj upravi anonimna. Kako sada stvari stoje, neslana je to nečija šala, pa je zato i nepotpisana i poslana s e-maila "Iveka Mravića" kojeg u Peklenici nitko ne pozna.