Živa zemlja 06.01.2017. 09:55.

Pribislavec

Peradarstvom se obitelj Medved bavi više od 30 godina

Obitelj Medved iz Pribislavca proizvodnjom konzumnih jaja bavi se od 1983. godine kada je taj posao započeo Zvonko Medved. Malo po malo, brojka od stotinu kokoši prešla je u tisuće te danas OPG Medved drži 3000 nesilica. U njihovu peradarniku razlikuju se dvije vrste uzgoja te oko dvije tisuće kokoši drže u kavezu, dok su ostale u slobodnom uzgoju, odnosno šeću i pasu u ograđenom prostoru koji se sastoji od vanjskog i unutarnjeg dijela. Prije sedam godina od oca je posao proizvodnje jaja preuzeo Marko Medved.

– Cijela obitelj je u poslu s kokošima, pa su uz tatu i mene tu i moja supruga Nevenka i mama Štefica. Jaja dugi niz godina prodajemo na kiosku na čakovečkoj tržnici, a prije 6. mjeseci postavili smo prve jajomate u Međimurju i to u Pribislavcu kod zgrade Općine i u Čakovcu na Buzovcu te su sada ona našim kupcima dostupna 24 sata dnevno, predstavio je rad njegova OPG-a M. Medved. Ideja o jajomatima bila je korak dalje u širenju njihove proizvodnje te se razvijala već duže vrijeme no realizacija je zbog puno papirologije i raznih zakona koji se često mijenjaju bila mukotrpna. – Osim zakona, tijekom godina rada se mijenja način proizvodnje i tehnologija, pa uvijek moramo hvatati korak sa svim novostima i neprestano učiti ako želimo ostati konkurentni. Najzahtjevnije razdoblje je bilo kada se naše zakonodavstvo prilagođavalo europskome pa smo peradarnike morali urediti po standardima Europske unije. Tada smo male kaveze mijenjali obogaćenim kavezima u kojima nesilice imaju više mjesta, svoja gnijezda, letvice za sjedenje i drugo, objašnjava M. Medved na čijem gospodarstvu se na godinu proizvede oko 800.000 jaja koja osim na tržnici i preko jajomata prodaju hotelima, restoranima, školama i vrtićima. Prodajom preko jajomata koje nadopunjuju svaki dan za sada su zadovoljni.

– Kupci prepoznaju kvalitetu našeg proizvoda i potrošnja jaja preko jajomata raste s vremenom. Prodajemo samo A klasu dok B klasa nije za prodaju jer su to prljava i napukla jaja. Njih koristimo u proizvodnji domaće tjestenine, objasnio je vlasnik peradarstva na kraju našeg razgovora krenuvši zatim čitati najnovije smjernice, pravila i zakone oko uzgoja velikog broja nesilica.