Živa zemlja 14.02.2016. 09:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Poljoprivrednici jedva čekaju

Pilot projekt komasacije u općinama Podturen i Vratišinec

Na skup vlasnika i posjednika poljoprivrednog zemljišta koji je sazvala Agencija za poljoprivredno zemljište da bi predstavila pilot projekt komasacije (u Međimurju nakon više od dvadeset godina od zadnje provedene), odazvao se iznimno velik broj poljoprivrednika s područja katastarskih općina Gornji Kraljevec, Sivica, Ferketinec i Podturen.

Dvorana društvenog doma u Gornjem Kraljevcu bila je pretijesna, pratilo se izlaganja i iz hodnika
Društveni dom u Gornjem Kraljevcu bio je u utorak, 2. veljače, pretrpan, prezentacija Blaženke Mičević, ravnateljice APZ, Rajka Horvata i Dinka Rončevića, diplomiranih inženjera geodezije s iskustvom s prošlih međimurskih komasacija koji izrađuju idejni projekt praćene su i iz hodnika.
Nakon "power-point" prezentacije, filma i iscrpnih usmenih informacija uz pregledne karte i aero-snimke sadašnjeg stanja zemljišta, iz auditorija skoro da i nije bilo pitanja, pogotovo ne protivljenja nastavku komasacije u Međimurju, mogao se steći dojam da poljoprivrednici jedva čekaju da se krene s uređenjem najvažnijeg resursa kojim raspolažu.
Zašto se komasacija provodi i koji se efekti postižu gotovo da i nije trebalo posebno objašnjavati. Poljoprivrednici su tek pitali što će biti s trajnim nasadima, kako će se urediti odnosi sadašnjih zakupaca zemljišta, hoće li se zemlja članova obitelji uzimati "u paketu" u postupak... Na svako su pitanje dobili jasan i zadovoljavajući odgovor, najvažniji je: provođenje projekta komasacije u spomenutim katastarskim općinama za vlasnike zemljišta je besplatno, financira se iz proračunskih izvora višeg reda, a postoji mogućnost da se u aktualni pilot projekt uključi još i područje k.o. Novakovec, čime bi komasacijska gromada obuhvatila oko 2.200 hektara poljoprivrednog zemljišta sada rascjepkanog u skoro 10.000 parcela.
Daljnje detaljno informiranje poljoprivrednika o projektu najavljeno je odmah po završetku idejnog projekta, kada će se informacije poljoprivrednicima moći "spustiti" do razine katastarske čestice.

Skup je došao zabilježiti s ekipom HTV-a osobno Vlatko Grgurić, urednik emisije "Plodovi zemlje"

ŠTO KAŽU POLJOPRIVREDNICI

Za komasaciju!

Mihael Strahija iz Gornjeg Kraljevca:

- Sedam hektara imam oranica i još četiri su senokoše i moramo urediti zemlju. Ne budu svi, tako je to uvijek, zadovoljni, ali ukupno gledano, komasacija je dobra, ja sam za i ako bude pošteno napravljena svima bude bolje.

 

Miljenko Bočkor iz Celina:

- Imam svojega tri i pol hektara, zainteresiran sam za kupnju još zemlje, pogotovo kad se uredi, samo je pitanje kakva bude cijena. Moramo komasaciju napraviti, da ne budemo baš u svemu zadnji, pogledajte kak' je u Sloveniji i Austriji, tak mora biti i kod nas. 

 

 

 

Ivica Cerovec iz Celina:

- Na petnaest hektara ratarimo, već smo sami kupovali zemlju od mejaša, jer okrupnjavanje je jako važno, ali i odvodnja, pa uvjeti za navodnjavanje, putevi, veličina parcela... Da ne gubimo strojne sate na vožnju i okretanja na malim parcelama. Ja sam za!