Živa zemlja 05.03.2018. 11:54. Zadnja izmjena: 05.03.2018. 11:57.

Šampioni

Pintarići iz Dekanovca: Veličanstveni engleski gušani ponos su obitelji

Od malih nogu, točnije od prvog razreda osnovne škole kada je od tate dobio par goluba njihovim uzgojem počeo se baviti Stjepan Pintarić iz Dekanovca. Prošlo je od toga više od 50 godina, broj golubova u golubinjaku Pintarićevih svake godine raste, a ljubav prema toj pernatoj životi od tate Stjepana naslijedio je i Ivica te se njih dvoje, uz pomoć Stjepanove supruge Biserke, danas brine za oko 250 komada golubova. - Imamo 100 engleskih velikih gušana raznih boja, plavih, crnih i nekoliko crvenih, te engleskih patuljastih gušana, a oko 150 je golubova pismonoša koji služe kao dadilje, pod njih se podmeću jaja gušana, kazao je Ivica Pintarić. Velik broj ptica iziskuje i veliku brigu. - Naše je ljubimce potrebno svakodnevno nahraniti i počistiti im golubinjak, a tu je još i povremeno davanje lijekova, vitamina, cijepljenje i briga o njihovim jajima, nabraja gospodin Stjepan obaveze oko golubova. Sav trud ipak se isplati, jer u njihovim se „redovima” nalaze jedni od najljepših golubova u Europi.

- Šest puta bili smo prvaci Europe, odnosno, šampioni, ponosno naglašava Ivica dodavši kako se on takmiči s gušanima plave boje, a otac Stjepan s onima crne boje. Osim što se takmiči Ivica Pintarić je i međunarodni sudac pa ponekad na natjecanjima golubova ocjenjuje druge. Na natjecanjima se golubovima gušanima gleda kako se drže, kakvu gušu imaju, kljun, perje i glavu, koje su boje, kako mu stoje noge i rep. - Da bi dobili šampiona treba puno raditi. Za svaku rasu napisan je idealni izgled, takozvani standard. Pratimo rasne odlike i nastojimo mužjaka i ženku što bolje spariti te se ocjenjuje tko je došao najbliže tom pisanom standardu, objašnjavaju naši sugovornici. Ivica Pintarić tajnik je Hrvatskog kluba uzgajatelja velikog i patuljastog engleskog gušana, a Stjepan i on članovi su i Udruge uzgajivača malih životinja Nedelišće. S udrugama putuju na natjecanja i izložbe diljem Hrvatske te u Njemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku i Češku gdje izlažu svoje ljepotane i prodaju ih.

Golubovi iz Dekanovca u Kanadi

Kod obitelji Pintarić godišnje se izvali 200-tinjak golubova, a prošle su godine svoje golubove prodali čak u Ameriku. - Kupac je vidio na internetu kakve šampione imamo pa je i on htio takve. Prvo su putovali do Nizozemske, a zatim brodom do Kanade. Jednom prilikom po naše je golubove došao i kupac iz Engleske, a javljaju se i iz Australije, Ivica Pintarić objašnjava. Unatoč prodaji i velikom interesu za njihove golubove šampione, golubarstvo im je samo hobi, od kojeg se ne može puno zaraditi jer sredstva od svega što se proda, dalje se ulažu u golubove i putovanja na brojne izložbe. Stjepan je u mirovini pa ima mnogo vremena, stoga imaju i tako velik broj mladih svake godine dok je Ivica zaposlen, uz to još i svira u bendu Vulkan, no ipak pronalazi vremena za njihove predivne šampione.

Pintarići se bave i ratarstvom, a ono što proizvedu na svojim poljima koriste kao hranu za golubove. Hrane ih kukuruzom, pšenicom, stočnim grahom, heljdom, a kupuju i smjesu. Golubove često, kad nema zime i snijega, puštaju u dvorište. Mogu letjeti, ali ne bježe, znaju gdje dobivaju hranu i gdje dobro žive pa se drže dvorišta u Dekanovcu i brižnih vlasnika. Ivica i Stjepan Pintarić trude se svoju ljubav prema golubovima i hobi prenijeti i na mlađe članove obitelji Frana (7) i Krstu (5) koji već sada, još pomalo plašljivo, ulaze u golubinjake i rado promatraju njihove veličanstvene gušane.