Živa zemlja 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 02.01.2017. 14:50.

Kako poboljšati proizvodnju

Naučite kako planirati plodored u vrtu!

Vrt je područje gdje uzgajamo ekološki zdravo povrće koje ćemo koristiti u svakodnevnoj prehrani. Planiranje vrta i plodoreda vrlo je bitno kako nebi imali praznih parcela i gredica u vrtu, te zbog toga što se povrće nesmije saditi ili sijati svake godine na istom mjestu, odnosno na istoj gredici, a neko ni nakon par godina. Kako sadimo, odnosno sijemo puno različitog povrća svake godine, njegov uzgoj i nije tako jednostavan kako se na prvi pogled čini, potrebno je u naprijed dobro razmotriti kakve zahtjeve koje povrće ima i koje uvijete zahtjeva za svoj razvoj.

Plodored je sustav u kojem se različite povrtnice izmjenjuju na istoj površini svake godine. Ovakav sustav primjenjuje se prvenstveno kako bi se izbjeglo širenje štetnika i bolesti jer neke vrste biljaka, odnosno povrća napadaju različiti štetnici i bolesti. Uzastopnom sadnjom povrća na istoj gredici u tlu se nagomilavaju i štetne materije, korovi, a minerali i drugi potrebni sastojci iz tla se troše nepravilno i jednostrano, što onemogućuje biljci kvalitetan razvoj. Pravilnom izmjenom redosljeda omogućuje se povećanje prinosa povrtnica i iskorištava maksimalna plodnost tla.

Planirajte plodored u svojem vrtu


Kod planiranja plodoreda potrebno je voditi brigu o veličini vrta i povrću kojeg namjeravate saditi ili sijati. Uzmite u obzir kako neke vrste povrća kao što su dinje ili krastavci razvijaju korijenje u horizontalnom položaju po površini tla, dok na primjer grašak, grah i druge mahunarke razvijaju duboko korijenje i crpe vodu i hranu iz dubljih slojeva tla. Paprika, rajčica i kupusnjače sade se na humusne i dobro pognojene gredice, a na njihovo mjesto sljedeće godine dolaze mahunarke i drugo korijenasto povrće koje zahtjeva nešto manje gnojna i vlažna tla.

Plodored za sadnju ima i druge prednosti, pa je tako dobro znati da mahunarke kao što su grah, grašak ili bob svojim kvržicama koje imaju na korijenju vežu dušik u tlo koji dobro dođe sljedeće godine kupusnjačama i lisnatom povrću kojima je prijeko potreban za razvoj. Krumpir je pak gomoljasta biljka koja dobro prikriva tlo i spriječava rast korova, te ga je dobro saditi pokraj luka.
Želite li spriječiti umor tla i omogućiti svojim biljkama nesmetani rast, te povećati prinose isplanirajte sadnju unaprijed za sljedeće dvije ili tri godine i pratite njihov napredak.