Živa zemlja 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

POLJOPRIVREDNA KOMORA: Zašto Međimurci neće bespovratna sredstva?

Svi koji se bave i razumiju u poljoprivredu, čuli su i znaju što je to COPA-COGEC. Za one koji ne znaju - to je najmoćnija europska poljoprivredna organizacija. COPA (Committee of professional agricultural organisations) je europsko udruženje poljoprivrednika koje tvori 60 organizacija iz zemalja EU-a i 36 partnerskih organizacija iz drugih zemalja, kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska. COGECA je europsko udruženje poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera. Ciljevi ovih udruženja prvenstveno se odnose na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU-a, preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU-a i slično. Hrvatska poljoprivredna komora članica je te asocijacije već dvije godine, a ulaskom Hrvatske u EU, postala je ravnopravan sukreator europske agrarne politike. Članstvo u toj velikoj asocijaciji HPK Međimurske županije ozbiljno je shvatila i krenula u prvu akciju. Najprije je trebalo napraviti registar poljoprivrednih subjekata, kako bi se znalo koje subjekte uopće imamo i na koje se može računati. Naime, zemlje članice te velike grupacije već su iskazale interes za ulaganje i suradnju s međimurskim poljoprivrednim subjektima - OPG-ima, poljoprivrednim zadrugama, poduzećima, prehrambenim industrijama i sličnim, no, do sada nisu imale nikakve podatke, nisu imale partnere za pregovore, pa je stoga bio potreban registar. Interes za ulaganje iskazale su zemlje poput Katara, bliskoistočnih zemalja, a upite su slale i državne strukture iz Austrije i Njemačke koje su htjele stupiti u direktne kontakte s proizvođačima.
- Sljedeći korak Komore bio je slanje anketnih listića poljoprivrednim subjektima zainteresiranima za suradnju. Budući da u Hrvatskoj Komora nema potrebnu infrastrukturu po županijama, taj posao odrađen je u nadlženom županijskom upravnom odjelu. Utorak, 1. listopada bio je zadnji dan za prijave i podaci o prijavljenima su poražavajući. Slovom i brojkom, samo 4 poljoprivredna subjekta u MŽ javila su se na taj poziv ( Poduzeće Galivet d.o.o. iz Preloga, PIPO Čakovec, TONI iz D. Kraljevca te zadruga Međimurski vrt), a prema novoizgrađenom registru, u MŽ je oko 6 .500 poljoprivrednih subjekata. Oko 80 posto ih otpada na OPG-e, dok u preostalih 20 posto spadaju PZ-i ili PP-i. Teško je shvatiti kako se nijedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nije javilo za dobivanje bespovratnih sredstava - doznali smo od predsjednika HPK-a Međimurske županije Zlatka Orsaga koji je dodao kako je interes u drugim županijama bio puno veći.
Očito Međimurci imaju svoje viđenje stvari, pokušavaju i probijaju se sami, a preko COPA-COGECA bi im bilo puno lakše. U sjedište asocijacije zasad su poslali samo ta 4 ispunjena anketna listića, ipak, Orsag se nada da će sličnih prilika biti još. Pred Komorom su i redovni izbori na županijskoj i državnoj razini, s time da u našoj županiji od ukupno 6.500 poljoprivrednih subjekata pravo glasa imaju samo 53, koji i dalje redovno plaćaju članarinu.
- Dosad prikupljena sredstva išla su isključivo za pomoć pojedinim poljoprivrednim udrugama. Između ostaloga, sa 75 tisuća Komora je pridonijela očuvanju pasmine međimurskog konja, kupivši tri vrsne kobile u Mađarskoj za daljnju reprodukciju. Kakvo je financiranje, takva je i snaga Komore - zaključio je Zlatko Orsag.
Treba li poljoprivrednicima Međimurja Komora, pokazat će vrijeme.
Vlasta Vugrinec

Izvor: 3051