Živa zemlja 28.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Poseban način krštenja mošta u D. Vidovcu

U Donjem Vidovcu ove se godine mošt krstio u vino mimo uobičajenih protokola. Za to su se pobrinuli članovi Moto nautičkog kluba Vidovski zlatari. Oni su prošle subote krštenje mošta upriličili po donjovidovečkim križanjima.
Za tu su prigodu u kočiju, koju su vukla tri ponija, smjestili meštra krštenja mošta, popularnog Pecu kojemu je društvo pravio biskup Dražen. Za njima su u povorci bila tri čamca na kotačima.
U jednom su svirali tamburaši KUD-a Donji Vidovec, u drugom su bili kuma, kum i četiri ministranta, dok je treći čamac zauzelo pomoćno osoblje. Žene članova Kluba bile su odjevene u narodne nošnje i mještanima su dijelile klipiće i kolače, dok su muški članovi bili zaduženi za kapljicu.
Veselom martinjskom povorkom uspjeli je na ulice privući veliki broj iznenađenih mještana. Njima Vidovski zlatari zahvaljuju na dobro pripremljenim dočecima. Ova ideja pokazala se jako zanimljivom, pa iz Kluba najavljuju kako im je namjera da ona postane tradicionalna. Druženje je nastavljeno u mjesnom Hotelu Golf.
M. Grubić

Izvor: 3057