Živa zemlja 10.12.2019. 08:13. Zadnja izmjena: 10.12.2019. 08:14.

Petak, 13. prosinca

Predavanje u Donjem Kraljevcu: Iskustva iz proizvodnje jabuka 2019.

U petak, 13. prosinca u prostorijama općine Donji Kraljevec, u maloj vijećnici, s početkom u 18 sati održati će se predavanje iz VOĆARSTVA : ISKUSTVA IZ PROIZVODNJE JABUKA 2019. Predavanje će održati stručni savjetnik Adrian Horvat, dipl. ing.VVV struke.

Na predavanju ćemo se osvrnuti na iskustva i zapažanja iz protekle proizvodne godine. Započet ćemo sa problemima sa kojima se susrećemo kod rezidbe jabuka, održavanjem osnovnog uzgojnog oblika, problemom obnove rodnog drveta, problemima ulaska izlaska iz alternativne rodnosti. Naglasiti ćemo najosnovnija pravila koja moramo poštovati kod rezidbe jabuka i osvrnuti se na specifičnosti pojedinih sorata. Ovo je ujedno možda i najveći problem kod proizvođača jabuka, a upravo se sa tim poslovima kreće predstojećih dana.

Nastavit ćemo sa problemima sa kojima se proizvođači jabuka susreću kada moraju uravnotežiti odnos jačine rezidbe i gnojidbe jabuke. Što znači rezidba i gnojidba nakon rodne, a što nakon nerodne godine.

Razgovarat ćemo o problemima oprašivanja, oplodnje, te proći sve faze u razvoju ploda jabuke, te mogućim utjecajima na krupnoću i boju plodova.

Na predavanju ćemo se ponovno prisjetiti na neke od novih i ne dovoljno poznatih bolesti kako što su alternaria, marsonina, gorka trulež, proliferacija, sa kojima se sve više susrećemo i u nasadima jabuka u Međimurju.

Izvor: Adrian Horvat, dipl. ing.