Živa zemlja 07.09.2020. 10:04. Zadnja izmjena: 07.09.2020. 10:05.

20. festival krumpira

Predstavljeno novo pakiranje županijske robne marke Međimurski kalamper

Tradicionalno se svake godine krajem ljeta u Općini Belica održava festival kalamperu kojim se obilježava službeni početak vađenja krumpira. Ove godine jubilarni 20. festival nije održan zbog pandemije uzrokovane COVID 19 virusom. U organizaciji Međimurske županije, Općine Belica i Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira danas je predstavljena nova županijska robna marka „Međimurski kalamper“.

Riječ je o novom pakiranju županijske robne marke „Međimurski kalamper“ koja je krenula na tržište u kolovozu ove godine u prepoznatljivom pakiranju od 2,5 kg. Robnom markom „Međimurski kalamper“ postavljeni su visoki standardi kvalitete i sigurnosti, a mogu ga pakirati i stavljati na tržište proizvođači koji imaju Ugovor o korištenju robne marke s Udrugom proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja i Međimurskom županijom.

Predstavljanju županijske robne marke nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, župan Varaždinske  županije Radimir Čačić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, predsjednik Povjerenstva za nadzor i korištenje robne marke „Međimurski kalamper“ Milorad Šubić, župnik Mario Rukelj  te domaćini načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi i predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, zahvalio je Međimurskoj županiji, a posebno županu Posavcu na velikoj pomoći i suradnji u stvaranju robne marke. „Nakon mnogo vremena i truda međimurski kalamper konačno je u pravom pakiranju. U ovoj vrećici je sve ono najbolje što imamo iz Međimurja. Tu je naša tradicija, iskustvo i ljubav. Nadamo se da će ovo biti jedan od najprepoznatljivijih krumpira u Hrvatskoj. Danas konačno možemo reći da je u ovoj vrećici međimurski kalamper“, istaknuo je Mesarić.

Mnogim obiteljima na području općine Belica krumpir je hranitelj te je 2007. godine postavljen prvi u svijetu spomenik krumpiru. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2.500 hektara, od čega više od 40% upravo na području Općine Belica. Prosječno se proizvede oko 60.000 tona krumpira što je dovoljno za oko 70 % potreba hrvatskih potrošača.